Kultura

U Spomen kući Džemala Bijedića otvorena izložba posvećena 70. jubileju Muzeja Hercegovine Mostar

U spomen kući Džemala Bijedića večeras je otvorena „Izložba informativnog plakata u Mostaru iz perioda SFRJ“ autorice prof. Indire Gaštan-Bešo, kustosice Muzeja Hercegovine Mostar, koja je istakla da je večerašnja izložba posvećena 70. godišnjici postojanja i rada Muzeja Hercegovine Mostar.

Izložba - PR / Haber.ba

„U sklopu manifestacije ‘Mostarsko ljeto’ Muzej Hercegovine Mostar organizovao je izložbu iz svog fundusa, odnosno iz zbirke plakata, pod nazivom ‘Izložba informativnog plakata u Mostaru iz perioda SFRJ’. Večerašnja izložba posvećena je 70. godišnjici postojanja i rada Muzeja Hercegovine Mostar. Na ovaj način željeli smo predstaviti bogat fundus naših zbirki od kojih je jedna veoma zanimljiva, zbirka plakata, koja se se sastoji od selektiranog prikaza plakata iz različitih oblasti političkih, privrednih, društvenih, kulturnih 60-ih i 70-ih godina XX vijeka, a koji se odnose na Mostar, SR BiH koja je jedna od republika bivše SFR Jugoslavije“, kazala je Gaštan-Bešo.
Autorica je dodala da se izložba sastoji od 21 panoa, odnosno od 26 izloženih plakata.

„Moram naglasiti da je posebna specifičnost večerašnje izložbe u tome što su izloženi originalni plakati iz bogatog fundusa Muzeja Hercegovine Mostar, odnosno iz njegove zbirke plakata koja vrednuje i čuva bogatu građu koja hronološki obuhvata period od 1950-tih do dan danas. Sačuvano je čak po 2 ili više primjeraka autentičnog plakata. Svaki plakat, pa tako i informativni, prenosi onovremene aktivnosti jedne sredine politčike, društvene, ekonomske, kulturne, zabavne itd. prenoseći na stanovit način atmosferu i kolorit vremena iz kojeg potječu, iako prolaznog karaktera čuvaju jedan isječak vremena u kojem su nastajali“, istakla je autorica izložbe Indira Gaštan-Bešo.
O značaju i važnosti izložbe govorila je mr. Azra Đelmo, direktorica Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica.

Izložba – PR / Haber.ba

„Smatram ovu izložbu važnom iz dva razloga. Prvi je taj što nas podsjeća na važnost plakata kao medija putem kojeg su se prenosile određene poruke. Plakat je zaista predstavljao važan medij u bivšoj Jugoslaviji. Prepoznat je još u toku II Svjetskog rata kao važno sredstvo političke propagande. Dizajn tih plakata bio je obilježen simbolima socijalizma i komunizma uz obavezne slogane koji su nosili određene političke poruke. Nakon rata, plakat je nastavio da na neki način služi kao medij putem kojeg se šalju te političke poruke, tako da čak i ovi informativni plakati, koji su za primarni cilj imali informisati javnost o političkim, kulturnim i dr. događajima, svojim dizajnom su često prenosili političke poruke. S druge strane, ovu izložbu smatram također značajnom iz prostog razloga što svjedoči o Mostaru u periodu socijalizma, koji je zaista najznačajniji period u historiji razvoja Mostara“, kazala je Đelmo.

Izložba / PR – Haber.ba

Naglasila je da joj je veoma drago što se večeras na izložbi družila sa Mostarcima.
„Muzej Hercegovine Mostar je, zaista, u okviru ovogodišnjeg ‘Mostarskog ljeta’ pripremio odličan program, tako da se mnogo radujem što sam mali dio tog programa“, rekla je Đelmo.

Izložba / PR – Haber.ba

Moderatorica na izložbi bila je mr. Elma Marić, muzejski pedagog Muzeja Hercegovine Mostar.
Sutra Vas u okviru „Mostarskog ljeta“ očekuje izložba ”Neobjavljenje karikature Zuke Džumhura” autora Benjamina Mušinovića i Muhameda Krnjića. Izložba će biti otvorena u Centru za kulturu Mostar u 20 sati.

Izložba / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh