Vijesti

U privremeni izolatorij idu lakši pacijenti, teški isključivo u Covid bolnice: Uposlenici Doma zdravlja su na izmaku snaga!

Najveći broj oboljelih je iz porodičnih klastera, u većini slučajeva prvooboljeli se zarazi na poslu. Drugi veći izvor zaraze su importovani slučajeve vezani za naše susjedne države kao i države EU

depo

Anisa Bajramović epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KS kazala je na današnjoj press konferenciji da je u KS ukupno 1.342 aktivna slučaja koronavirusa,prenosi Nap

“Krajem maja nije bilo nijednog aktivnog slučaja u KS. U junu smo već imali 11,5 osoba dnevno zaraženih. Najveći broj novozaraženih bio je 2. jula sa 107 slučajeva. Dolazi do porasta broja testiranih 323 osobe dnevno, sa prosječnim brojem 63,4 zaraženih osoba dnevno. Što se tiče samog porasta broja zaraženih, imamo linearni rast oboljelih. Mi nemamo eksponencijalni rast što je dobro i još uvijek nije zabrinjavajuća situacija”, kazala je Bajramović.

Kada je riječ o analizi umrlih osoba (42 slučaja) deset je žena i 32 muškarca. Najveći broj zaraženih je u dobi od 36 do 51 godina.

“Najveći broj oboljelih je iz porodičnih klastera, u većini slučajeva prvooboljeli se zarazi na poslu. Drugi veći izvor zaraze su importovani slučajeve vezani za naše susjedne države kao i države EU”, kazala je Bajramović.

Muhamed Ahmić, direktor JU Dom zdravlja istakao je da su uposlenici te zdravstvene ustanove na izmaku snaga.

„Svakodnevno smo primorani da reorganiziramo naš rad i kadrovski i prostorno“, kazao je Ahmić.

Kemal Beganović član Kriznog štaba KS kazao je da se podaci o broju zaraženih objavljuju kumulativno.

„Mi sad provodimo aktivnosti da u proces testiranja uključimo i privatne laboratorije i u toku je proces certificiranja i mislim da ćemo ubrzo imati realnije podatke“, kazao je Beganović.

Govoreći o izolatoriju u krugu Opće bolnice on je kazao da se moraju ispoštovati sve procedure kada je riječ o javnim nabavkama te je zato uveden u projekat UNDP kako bi se brže odvijao proces,piše Depo

Na pitanje medija o privremenom izolatoriju Beganović je kazao da se tu ne bi smještali teški pacijenti to su kapaciteti koji trebaju da prihvate lakše pacijente ili su u oporavku a nisu više za Covid bolnicu.

Beganović je kazao da zdravstveni sistem nije u krizi ali radi otežano.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh