Vijesti

Afera “Respiratori”: Ko su do sada saslušani svjedoci

Iskaze su ranije dali Ganibegović, Kalajdžić, Bavrka, Kadribegović, Milićević, Pehar

avaz

Tužilaštvo BiH užurbano radi na saslušanju svjedoka u aferi „Respiratori“, koja se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka.

Do sada je, prema informacijama „Avaza“, saslušano više od 20 osoba, ali ova brojka još nije konačna. Istraga bi mogla biti okončana do sredine avgusta, kada bi Tužilaštvo trebalo donijeti konačnu odluku. Uporedo sa saslušanjem, Tužilaštvo provodi i finansijsku istragu.

Loš kvalitet
Zbog ove afere hapšeni su prije dva mjeseca, ali se brane sa slobode, Fadil Novalić, premijer FBiH, Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“, te Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUZC).

Među osumnjičenima za organiziranje grupe i pranje novca je i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH. Tužioci vjeruju da su nabavljeni respiratori lošeg kvaliteta, a vrijednost im je precijenjena.

Broj osumnjičenih će, kako teče istraga, sasvim sigurno biti veći. Tužilaštvo užurbano, iako je vrijeme godišnjih odmora, saslušava svjedoke iz Agencije za lijekove. Riječ je o nekoliko osoba koje su već bile u ovoj pravosudnoj instituciji.

Hodžić: Vlasnik firme „Srebrena malina“ – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Hodžić: Vlasnik firme „Srebrena malina“

Saznajemo da će uskoro biti saslušan i Igor Kurjak, direktor firme „Sono Medical“, koja je trebala pregledati prvih 80 respiratora koji su u Sarajevo stigli 25. aprila, ali i još neki vlasnici privatnih firmi iz područja biomedicinskog inžinjerstva.

Tako će se oni pridružiti brojnim osobama iz Vlade FBiH, FUCZ-a, Agencije za lijekove, Zavoda za javno zdravstvo, koje su saslušane u Tužilaštvu. Među njima su i Hasan Ganibegović, bivši šef Novalićevog ureda, kao i sekretarka Vlade Edita Kalajdžić.

Ko je pomogao
Iskaz u svojstvu svjedoka dali su među prvima Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Mustafa Kadribegović, aktuelni v. d. direktora FUCZ-a, Ana Bavrka, bivša misica i TV voditeljica koja je “pomogla” Fikretu Hodžiću da dobije dozvolu za uvoz opreme.

Iskaze se dali i neki uposlenici „Srebrene maline“, ali i veliki broj uposlenika FUCZ-a. Međutim, iskazi u svojstvu svjedoka za sada nikome ne garantiraju da su „čisti“. Kako se istraga bliži kraju, tako i tužioci sklapaju mozaik.

Vrlo lako se može desiti da još neki svjedoci postanu osumnjičeni. Jedan od takvih je Zolak, koji je najprije saslušan kao svjedok, a kasnije je ispitan kao osumnjičeni.Ostvarena je i međunarodno-pravna pomoć s Crnom Gorom, kako bi se saslušane određene osobe,piše Avaz

Dopis Civilnoj zaštiti
Respiratori, njih ukupno 100, kako je “Avaz” nedavno objavio, skladišteni su u Rajlovcu, na posjedu jedne privatne firme.

No, nikada nisu podijeljeni jer se čeka firma koja će ih rasporediti, odnosno obučiti osoblje za njihovo korištenje. Tužilaštvo BiH je FUCZ-u prošli mjesec poslalo dopis da se ne protivi tome da se respiratori podijele, ali da ih moraju obavijestiti gdje se tačno nalaze


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh