Vijesti

Slučaj koji je šokirao javnost, “lažna” zubarka godinama liječila u Banjaluci

Slučaj koji je šokirao javnost i brojna pitanja – kako je “lažna” zubarka mogla liječiti godinama u centru Banjaluke, a da je niko ne kontroliše? Čiji je oduzeti helikopter, te za šta je služio? Za bračni par Roso uhapšen u akciji Parma 2 zatražen je pritvor. Sumnjiče se za više krivičnih djela uključujući prevaru, utaju, falsifikovanje isprava, ugrožavanje sigurnosti, neovlašteno pružanje medicinskih usluga.

Gorana Roso - N1

“Lažna zubarka i iskusni prevarant”, tako mediji u Republici Srpskoj opisuju uhapšeni bračni par Martinu i Gorana Roso.Tužilac je za oboje nakon saslušanja zatražio pritvor. Goranu Rosu na teret se stavljaju krivična djela u periodu 2010-2010 i to:

“Razbojništvo, lažno predstavljanje, ugrožavanje sigurnosti, falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja, prevara, utaja, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, telekomunikacionoj mreži…”.

Supružnici su hapšeni i u februaru u akciji Parma, tada su sumnjičeni da su prevarom prodali tuđi stan, te vozila. Goran Roso je organima poznat po brojnim krivičnim djelima, a i policija iz Srbije tereti ga za preko 90 krivičnih djela. Supruga Martina, na svoje ime registrovala je VDH Dent. U ovoj stomatološkoj ambulanti u centru Banjaluke tri godine su se liječili građani, a vlasnica je imala lažnu diplomu doktora stomatologije sa navodno Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

“Po kojoj je stekla zvanje mastera, magistra stomatoloških nauka. Na osnovu diplome M.R.je pribavila potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017. u Banjaluci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašeno pružala medicinske usluge”, kaže Jovan Stojičić, načelnik Sektora krim policije, PU Banjaluka, prenosi “N1“.

U Ministarstvu kažu da VDH Dent dozvolu ima od aprila 2019. godine, dobio ju je jer je “kumulativno” ispunio uslove. Ističu da:

“Ovo Ministarstvo nije nadležno za provjeru validnosti diploma niti ima mehanizme za tu vrstu postupka, a koje sve uslove treba da ispuni podnosilac zahtjeva prilikom osnivanja zdravstvene ustanove možete vidjeti u Pravilniku.”

Dakle, niko ne provjerava diplome prilikom registracije firmi, pa čak i ljekarskih ordinacija. U Komori doktora stomatologije apeluju na veće kontrole, a odlučni su da zaštite dignitet profesije.

“Disciplinski tužilac unutar Komore će pokrenuti disciplinski postupak ka Sudu časti i ići će se ka privremenom oduzimanju licence navedene gospođe. Privremeno je, jer se mora čekati na pravosnažnu presudu”, poručuje Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatolgije RS.

Bračni par ordinirao je, a prevare su im bile specijalnost. U zaplijenjenim dokazima je i veća količina novca, uređaji za prisluškivanje, ali i policijska obilježja, te helikopter Gazela E7-VDH, kojim je na osnovu lažnih dokumenata, prema istrazi, upravljao Goran Roso.

Helikopter je u registru BHDCA upisan na ime Dalibora Višića, privrednika koji u Njemačkoj uspješno posluje godinama. Vlasnik je kompanije VDH Security, koja između ostalog obezbjeđuje i migrantske kampove u Njemačkoj. Nije jasno, kako je letelica Dalibora Višića završila u posjedu bračnog para Roso, koji ju je prema istražiocima koristio.

Prošle godine firma VDH Aero je bez dozvole preko stranice za oglašavanje nudila komercijalne letove i medicinski transport pacijenata. Inače, u cijeloj priči oko helikoptera se kao pilot pominje i Zoran Okilj, bivši direktor JP Aerodromi Republike Srpske, ali i nekadašnji direkor ugašenog JP Aerodromi Trebinje.

Okilj je, nakon oduzimanja Gazzele, blokirao svoj Instragram profil, a sve do juče na njemu su se nalazile fotografije koje ga povezuju sa ovom letjelicom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh