Vijesti

Timovi EUFOR-a i FUCZ-a na Treskavici uklonili i uništili mine

Planinari su na lokalitetu Omladinske staze na dijelu Ćabenske stijene pronašli protivpješadijske mine na prostoru koji ranije nije bio evidentiran kao minski sumnjiva površina

U zajedničkoj operaciji EUFOR-a i Federalne upave civilne zaštite (FUCZ) danas je izvršeno uništavanje mina na lokalitetu Ćabenskih stijena na planini Treskavici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što su planinari na lokalitetu Omladinske staze na dijelu Ćabenske stijene pronašli protivpješadijske mine na prostoru koji ranije nije bio evidentiran kao minski sumnjiva površina, četveročlani tim FUCZ otišao je na lokaciju i izvršio izviđanje i procjenu lokacije te uništavanje pronađenih mina.

“U toku ove akcije pridružio im se pripadnik Centra za uklanjanje mina u BiH i planinarski vodič. Transport tima na lokaciju i medicinsku podršku u slučaju nesreće izvršile su snage EUFOR-a osiguravši dva helikoptera, jedan za transport tima blizu lokacije na kojoj su se nalazile mine, a drugi za medicinsku evakuaciju (MEDEVAC). Lokacija na kojoj su mine pronađene je jedna od najatraktivnijih staza na planini Treskavici, ali i veoma komplikovana i zahtjevna u slučaju evakuacije kod minske nesreće zbog čega je bilo neophodno što prije ukloniti ove mine”, saopćeno je iz FUCZ-a.

Saopćeno je da je ovom operacijom saradnja FUCZ-e i EUFOR-a podignuta na veći nivo po svim aspektima postavljenog zadatka, kako letački, tako i deminerski pa je izvršena veoma efikasno.

Iako je operacija izvedena na izuzetno teškom terenu, a podrazumijevala je utvrđivanje postojanja nepoznate minske zapreke i uništavanje mina, ni jedan element sigurnosti nije bio narušen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh