Vijesti

Građani se žele testirati na korona virus, ovo je cijena testa: Iznenadit ćete se

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj (OBT) u svojim PCR laboratorijama od prošle sedmice vrše i komercijalna testiranja na koronavirus, a interes je veliki – potvrdili su u izjavi za Fenu direktori ovih zdravstvenih ustanova.

Medicinski izvještaj - Twitter

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo kaže da je cijenu ovog testa od 215,2 KM odredilo Federalno -Mi smo, uz aparat, kupili i 100 testova za komercijalna testiranja, ali smo zbog malog kapaciteta te potrebe povećanog testiranja medicinski induciranih pacijenata, do sada uradili samo šest komercijalnih testova. Interes i zahtjevi su puno veći, ali je kapacitet naše laboratorije, jer se ručno vrši ekstrakcija, samo 24 testa u jednom turnusu. Da imamo još jedan tim laboranata, mogli bismo uraditi i 40-ak testova dnevno. Dosad smo, kako smo dobili licencu, uradili 329 testova u našoj laboratoriji – navodi Škiljo.

Sama ručna ekstrakcija, pojašnjava, traje tri-četiri sata, za koje su vrijeme laboranti u skafanderima, dok cijeli proces do dobijanja nalaza traje šest sati. Zbog nedovoljnog kapaciteta briseve još uvijek šalju na testiranje i u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Epidemiološka situacija se polako smiruje i na području općine Tešanj, gdje su u ponedjeljak urađena 23 testa, od kojih je samo jedan nalaz bio pozitivan,prenosi Novi

-Nadamo se da će se uskoro zatvoriti klaster. Trenutno na našem Odjelu za Covid-19 imamo 17 pacijenata, od kojih je deset testirano i svi su bili negativni. Danas ćemo uraditi pet retestiranja, a sutra još pet pa ako budu negativni pustit ćemo ih kućama. Bit će to prvi pacijenti koji su se na našem odjelu izliječili od koronavirusa. Nekoliko pacijenata s područja naše općine nalazi se i na Odjelu za infektivne bolesti KB Zenica – ističe Škiljo.

ministarstvo zdravstva. Testove su kupili na tržištu, a za medicinski inducirane pacijente pozajmili su 1.500 testova od KBZ-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh