Vijesti

Akterima afere “Respiratori” i njihovim nalogodavcima smetaju novinari, FUP istražuje slučaj

Slučaj je prijavljen Federalnoj upravi policije, vodi se kao podstrekivanje u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti

Korman avaz

Semira Degirmendžić, Kenan Kešmer, Amil Dučić…, uz jezivi zvuk tastature, ispisuju se novinarska imena u dva šokantna videa objavljena na društvenoj mreži Facebook. Novinari koji su razotkrili jednu od najvećih poslijeratnih afera u zemlji „Respiratori“ optuženi su da izmišljaju informacije. Stranački propagandisti pokušavaju abolirati one koji su uništili 10,5 miliona maraka budžetskog novca, a svu krivicu svaliti na novinare.

Optužuju ih i da su pobunili građane 2014. godine, kao da su novinari uništili firme „Dita“, „Aida“ u Tuzli i više drugih fabrika, što je bila inicijalna kapisla za opravdanu pobunu građana.

Mete jasne, cilj još jasniji – satanizacija, zastrašivanje, pritisak, diskreditiranje i konačno ušutkivanje svih onih čije izvještavanje ne odgovara određenim političkim strukturama ili njihovim simpatizerima.

Dirnuli u osinjak
Međutim, sistem dobiva snažan otpor. Ostajemo nezavisni, kaže u izjavi za „Avaz“ Kenan Kešmer, urednik portala Raport.

– Radi se o već dobro poznatoj propagandnoj mašineriji SDA, kojoj je cilj staviti metu na čelo svima koji ne igraju po njihovim pravilima. U ovom slučaju, kao i u mnogim drugim prije, prevarili su se. Ako se neko nada da će Raport prestati pisati o aferama, a posebno o aferi “Respiratori”, grdno se vara. Očigledno smo na pravom putu jer smo dirnuli u osinjak. Ovo nam samo daje krila da još dublje, serioznije istražujemo sve anomalije u društvu, posebno one koje provode vladajuće strukture – kaže Kešmer.

Kešmer: Očigledno smo na pravom putu – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Kešmer: Očigledno smo na pravom putu
FOTO: AVAZ
Novinari Raporta prijavili su slučaj Federalnoj upravi policije, potvrdio nam je Ensad Korman, direktor FUP-a.

– FUP će u ponedjeljak pismeno obavijestiti Tužilaštvo KS o ovom slučaju, a onda ćemo krenuti u istragu da vidimo ko je taj ko prijeti novinarima – kaže Korman.

Iz Odjela za borbu protiv kompjuterskog kriminala FUP-a usmeno je već obaviješteno Tužilaštvo KS da je zaprimljena prijava o podstrekivanju u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti.

Digitalni tragovi
Saša Petrović, inspektor FUP-a koji radi na ovom slučaju, rekao je za „Avaz“ da su svi podaci koji trebaju biti istraženi već pohranjeni, tako da se ne mogu izbrisati.

– Kada tužilac okvalificira djelo, mi postupamo prema naredbi suda i od Facebooka direktno dobivamo sve podatke. Digitalni tragovi uvijek ostaju. Nije nam problem da identificiramo osobu, jer sarađujemo sa svim policijskim agencijama u svijetu – pojasnio je Petrović.

Novinarska udruženja jednoglasna su u osudi javne hajke, pozivaju institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara i medija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh