Vijesti

Ni proizvodnje ni osumnjičenih za kriminal od pola milijarde KM

Pročešljana dokumentacija u ugašenom preduzeću

vijesti

Gotovo dva mjeseca, koliko je prošlo otkad su pogoni ugašenog mostarskog „Aluminija“ iznajmljeni izraelsko-kineskom konzorciju „Abraham grupaciji“, ne nazire se početak priče o pokretanju proizvodnje. U isto vrijeme apsolutno se šuti i o istrazi o kriminalnim radnjama koje su dovele do duga teškog skoro pola milijarde maraka i u konačnici propasti ovog nekadašnjeg giganta.

Novčani tokovi
Tako u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako nam je rečeno, čekaju izvještaj Finansijske policije Federacije BiH, koji su po zahtjevu ove pravosudne institucije, ali i Federalne vlade, od avgusta prošle godine vršili kontrolu svih novčanih tokova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve prilive i odlive novčanih sredstava do 10. jula 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Kako smo nedavno objavili, Finansijska policija je završila kompletan izvještaj o poslovanju „Aluminija“ te će u dokumentu prema Vladi FBiH biti dostavljeni zaključci.

Prema Tužilaštvu HNK iz Finansijske policije bit će dostavljeni izvještaji o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima.

Brojne prijave
U Tužilaštvu HNK , inače, cijeli tim tužilaca radi na nekoliko predmeta formiranih na osnovu brojnih prijava zbog sumnji u nezakonite i kriminalne radnje protiv članova bivših uprava, kao i nadzornih odbora „Aluminija“.

Riječ je o šest predmeta, među kojima su dva oformljena pred samo gašenje „Aluminija“, i to na osnovu prijave članova Udruženja malih dioničara ovog preduzeća.

Dug za struju 300 miliona KM
Zanimljivo je da je odlukom Vlade FBiH „Aluminiju“ produžena finansijska konsolidacija sve do konca 2021. godine i sve dok traje taj proces, „Elektroprivreda HZHB“, naprimjer, ne može naplatiti svoja potraživanja od ovog preduzeća, teška skoro 300 miliona KM,piše Avaz

– Naš dug je u cijelosti zaštićen pravosnažnim sudskim presudama, a jedinim dijelom i hipotekom, međutim, dok traje proces konsolidacije, sve je u stanju mirovanja – potvrdila nam je Marija Buntić iz „Elektroprivrede HZHB


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh