Svijet

Trump: “Pokret Antifa ćemo proglasiti terorističkom organizacijom”

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret “Antifa” (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija.

Donald Trump - BHRT.ba

“Sjedinjene Države će (pokret) Antifa uvrstiti u grupu terorističkih organizacija”, napisao je Trump na Twitteru pošto je ovih dana optuživao taj pokret i druge “ekstremiste” za nerede tokom prosvjeda zbog pogibije 46-godišnjeg crnca za koju su odgovorni bijeli policajci.

Američki predsjednik je u nizu objava na Twitteru čestitao policijskim snagama zbog toga što su u subotu navečer u Minneapolisu uspjeli uspostaviti kontrolu u gradu, prenosi “Hina”.

“Anarhisti pod vodstvom Antife brzo su svladani. Gradonačelnik je to trebao učiniti već prve večeri pa ne bi bilo nikakvog problema”, napisao je.

Mislio je na Jacoba Freya, demokratskog gradonačelnika tog velikog grada na sjeveru zemlje, odakle su se proširili protesti nakon kobnog hapšenja 46-godišnjeg Georgea Floyda koje je dovelo do njegove smrti.

Policajac Derek Chauvin, bijelac, koji na snimci nekoliko dugih minuta koljenom pritišće Floydov vrat, uhapšen je u petak i optužen za “ubistvo iz nehata”.

Ministar pravosuđa William Barr rekao je u saopštenju da je FBI zadužen da pronađe organizatore nereda.

“Nasilni neredi koje su organizovali i vodili Antifa i slične grupe (…) je unutrašnji terorizam i tako će mu se i pristupati”, istakao je u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh