Vijesti

Nelson: Izbori u Mostaru se moraju održati ove godine!

Ambasador također u intervjuu navodi kako postoji način da se osigura održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a to je, kazao je “da Parlament usvoji zakone koji su neophodni da se ove godine održe izbori”

Eric Nelson - Vijesti.ba

Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne revizionizam, izjavio je, uz ostalo, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, komentirajući održavanje mise bleiburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali, 16. maja.

Ambasador također u intervjuu navodi kako postoji način da se osigura održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a to je, kazao je “da Parlament usvoji zakone koji su neophodni da se ove godine održe izbori”.

Izbora u Mostaru, koji nije bilo od 2008. godine zbog političkih nesuglasica oko izbornih pravila, i u EU smatraju jednim od ključnih prioriteta koji bh. vlasti moraju da ispune.

– Mislim, naročito ove godine kada se obilježava 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, da je važno da se svi fokusiraju na dvije vrijednosti demokratije – pomirenje i međureligijski dijalog. I kada se osvrnemo, naročito na Drugi svjetski rat, moramo prepoznati istorijski kontekst. Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne revizionizam, te da će donijeti oporavak, a ne inspirisati mržnju i podjele. Također i da će ljude voditi ka oprostu, a ne osveti – rekao jeNelson.

Nelson: Korupcija je veliki problem u Bosni i Hercegovini – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Nelson: Korupcija je veliki problem u Bosni i Hercegovini
FOTO: ARHIV
Na kontataciju da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država izrazila je zabrinutost zbog navoda o korupciji tokom pandemije u Bosni i Hercegovini Nelson ističe da afera “Respiratori” potvrđuje njihovu zabrinutost.

– Korupcija je veliki problem u Bosni i Hercegovini. Čujemo građane koji upozoravaju na stanje i nivo korupcije i uvredljivo je i žalosno vidjeti slučajeve korupcije u krizi kakva je ova. U normalnim okolnostima, korupcija predstavlja pronevjeru javnih, građanskih sredstava, ali u ovakvoj krizi ona može značiti i gubitak života.

Korupcija je nešto čega su građani ovdje siti i mi, u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, radimo na tome da podupremo napore koji udaraju na korupciju, radeći sa tužiocima koji se time bave, podupiremo OSCE-ove napore da nadgledaju sudske procese, podupiremo medije, istraživačke novinare koji ove slučajeve otkrivaju, ali i vlade koje pokušavaju da implementiraju sisteme za transparentnost, bilo da se radi o boljem sistemu javnih nabavki ili budžeta. Svi ovi napori su jako važni, jer je korupcija jako destruktivna – kaže Nelson.

Neovisno i transparentno pravosuđe
Što se tiće pravosuđa Nelson je stava da će moći funkcionirati neovisno i transparentno, te da će biti u prilici da osigura provođenje pravde.

– Nažalost, postoje mnogi indikatori koji ukazuju da je pravosuđe pod jakim uticajem političkih partija, gdje sudije i tužioci, čini se, donose odluke koje nisu bazirane na interese građana, već političkih partija i političkih lidera. Svako ko pročita mišljenje Evropske unije o Bosni i Hercegovini može vidjeti koliko je to zabrinjavajuće.

Pribeov izvještaj (specijalni izvještaj, objavljen početkom decembra 2019. godine u Briselu, kojeg je sačinio nezavisni pravni stručnjak Rajnhard Pribe op.aut), također, govori o tome. Potrebne su hitne reforme u sektoru pravosuđa, kako bi se osigurao njegov integritet i nezavisnost i mi ćemo nastaviti da zagovaramo kod parlamentaraca i drugih da usvoje zakone i da se ti zakoni i provode kako bi se pravda u ovoj zemlji osigurala – rekao je Neson.
Izbori u Mostaru su mogući
Na početku pandemije u Bosni i Hercegovini činilo se da je moguće postići političko jedinstvo, no kasnije tog jedinstva nije bilo.

– Prvi odgovor u zemlji je bio pozitivan i ljudi su shvatili da efikasan odgovor traži solidarnost i jedinstvo. A da bi se postiglo jedinstvo, neophodan je kompromis. Izuzetno je važno što je prepoznata hitnost i da se radi o veoma smrtonosnom i zaraznom virusu koji može odnijeti mnogo života. Virus ne poznaje granice, niti etničke ili političke sklonosti. Ako lideri ne budu radili zajedno, neće moći zaštiti svoje građane.

Postoji vrijeme kada vlade treba da budu mnogo bolje u koordinaciji, transparentnosti i brzini donošenja odluka, jer bilo kakvo odlaganje može koštati života. Solidarnost koju smo vidjeli, ohrabrujem i dalje. Ohrabruje, na primjer, i odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine da odgovori na Mišljenje Evropske unije i akcijski plan kojim se zadaju zadaci institucijama da naprave promjene koje trebaju zemlji da bi išla naprijed. Ove promjene sada su važnije nego ikada, jer kada se izađe iz ove krize biće teško i zemlja treba da bude jača.

Što se tiče lokalnih izbora koji će se održati u oktobru, Nelson ističe da se problem u mostaru može riješiti.

– Postoji način, a to je da Parlament usvoji zakone koji su neophodni da se ove godine održe izbori. Evropski sud za ljudska prava je intervenisao i rekao da je lakrdija da se ovo povlači toliko godina i da građani Mostara ne mogu glasati. Izbori u Mostaru se moraju održati ove godine! Pitanje je samo kako će se to dogoditi – hoće li sud morati intervenisati ili će političari i parlamentarci napisati rješenje,piše Avaz

Mi nastavljamo da ohrabrujemo dijalog među stranama da postignu neophodan kompromis i da ovo urade, a ne samo da ga odguraju u ruke suda. Ovo je nešto što Parlament može da razriješi i mi nastavljamo da ohrabrujemo dijalog o tome. Jako je važno da lideri bilo koje političke stranke ne stavljaju svoje uskostranačke interese iznad potrebe i prava građana Mostara – zaključio je Nelson.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh