Vijesti

Premijer Australije Muslimanima čestitao Ramazan: Kao i vi, volio bih da su džamije otvorene

Premijer Australije Scott Morrison podsjetio da su muslimani zbog rigoroznih mjera uvedenih usljed globalne pandemije koronavirusa prisiljeni ramazanske aktivnosti i iftare organizovati u svojim domovima sa najbližim članovima porodica

Premijer Australije Scott Morrison je svim muslimanima na nekoliko jezika uputio čestitku povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sveti mjesec ramazan je za muslimane širom svijeta mjesec kada se posebno žrtvuju. Ovo je mjesec posta i molitve, kao i dubokog promišljanja i duhovnog preporoda”, navodi se u poruci premijera Australije.

Podsjetio je da su muslimani zbog rigoroznih mjera uvedenih usljed globalne pandemije koronavirusa prisiljeni ramazanske aktivnosti i iftare organizovati u svojim domovima sa najbližim članovima porodica.

“Kao i vi, volio bih da su džamije otvorene. Volio bih da su mjesta za molitvu otvorena za vrijeme svetih mjeseci. Uvjeravam vas da će ponovo doći vrijeme kada će sve bogomolje opet biti otvorene”, dodao je.

Istakao je također da su ljudima, s obzirom na situaciju u kojoj se svijet nalazi zbog globalne pandemije, više nego ikada potrebni nada i duhovna snaga koju pruža religija.

“Nadam se da će muslimani koji žive u Australiji u ovim teškim vremenima dobiti dodatnu snagu iz svojih uvjerenja, porodica, zajednice i osjećaja solidarnosti. Želim zahvaliti muslimanima širom Australije na svemu što čine i time iskazuju uzorno ponašanje i liderstvo u društvu. Dok ulazimo u mjesec ramazan želim vam poželjeti da doživite duboku i svrhovitu samorefleksiju te da se u ova krizna vremena molite jedni za druge. Ramazan mubarek olsun”, navodi se u Morrisonovoj poruci.

U Australiji živi više od 600 hiljada muslimana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh