Svaštara

Kako i što uzgajati u posudama na balkonima, prozorskim klupicama i manjim vrtovima

Vrtlarenje je odavno prestalo biti omiljeni ‘hobi’ rezerviran za ljude koji žive u ruralnim područjima ili kućama s dvorištem.

Ako vam se uzgoj vlastitog povrća, salata ili začinskog bilja na balkonu, prozorskim klupicama ili pred ulaznim vratima čini kao zanimljiva razbibriga, pravi je trenutak da se okušate u ovom korisnom hobiju
Ne želimo prizivati crne slutnje o nestašici hrane uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali veliki broj ljudi koji zbog mjera socijalnog distanciranja ovih dana ne izlazi iz svojih domova ne zna što sa sobom. U lokalnom dućanu ili web trgovini vjerojatno možete kupiti sjemenje, supstrat i osnovni alat, a sve što vam treba je malo dobre volje. Uz nešto fizičke aktivnosti, vrtlarenje vam može pomoći i u borbi sa stresom, jer promatranje kako iz male sjemenke niče život ima vrlo meditativan učinak.

Svaki osvjetljeni kutak vašeg doma, poput prozorskih klupica, balkona ili prostora pred ulaznim vratima, možete iskoristiti za uzgoj. Cherry rajčice i čili papričice idealne su za uzgoj na prozorskim klupicama, a na ogradama balkona možete uzgajati vrste salata koje kako berete njihove listove, stalno daju nove izdanke.

Duboke posude u dvorištu ili na balkonu idealne su za uzgoj povrća, a ako oskudjevate s prostorom, možete kombinirati različito povrće poput graha s keljom, špinatom ili celerom u istim posudama. Uzgojiti možete čak i vlastiti krumpir u uzgojnim vrećama.

Prozorske klupice
Čak ako u svom domu nemate niti komadić zemlje u koju biste nešto mogli posaditi, ili balkon na kojega možete staviti veću posudu za sadnju, imate prozor. Postoji niz povrća koje se može uzgajati na prozorskim klupicama, poput rotkvica, češnjaka, klica i mikro povrća.

Ako je prozor osunčan, na njemu možete uzgajati i rajčice, a patuljaste sorte i cherry rajčice su za to idealne.

Ako je prozorska klupica dovoljno prostrana da na nju stane i šira posuda, na njoj možete uzgajati i špinat kojemu je dovoljno i samo nekoliko sati sunca. Sve na što morate paziti je pravilno zalijevanje, odnosno održavati kompost vlažnim, ali ne mokrim, i paziti da nikad ne osuši. Odaberite cvjetnjake duboke najmanje 15 centimetara i ostavite svakoj biljci šoinata dovoljno prostora za razvoj većih listova.

Na prozoru možete uzgajati i čili papričice, ali imajte na umu daove ljute tropske biljke vole puno topline, sunčeve svjetlosti i obilje ljubavi i njege. Za uzgoj čilija idealan je prozor koji gleda na jug jer će biljčicama pružiti najviše sunčeve svjetlosti. Birajte kraće sorte koje možete nabaviti kao sjeme, ali i kao već uzgojene biljčice.

Dvorišta ili terase
Vertikalno vrtlarstvo idealno je za dvorišne vrtove ili veće terase, a osim svjetnjaka namijenjenih vješanju na zid, možete napraviti i sustav živih zidova za uzgoj vlastitog bilja.

Viseći plantažer možete učvrstiti na zid ili ogradu, a veličina pretinaca idealna je za sadnju cherry rajčice ili salate.

Odlična opcija su i veliki drveni samostojeći sanduci za uzgoj biljaka. Visoki su do struka što omogućuje lakši rad bez saginjanja, a dovoljno duboki da u njima možete uzgajati i korijenasto povrće.

Balkoni
Čak i na najuže balkone možete smjestiti sanduke za uzgoj salata, rajčica i vrtnog bilja. Prije sadnje važno je vidjeti koliko je balkon osunčan, jer o količini sunčeve svjetlosti ovisi napredovanje biljaka koje ćete na njemu uzgajati. Za veliku raznolikost povrća potrebno je najmanje pet do šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.

U obzir treba uzeti i koliko je balkon zaštićen od vjetra, jer na vjetrovitim mjestima biljke se mogu brzo osušiti. Umjesto kamenih, betonskih ili zemljanih sanduka koje se najbrže suše, radije odaberite lagane plastične posude koje duže zadržavaju vlagu.

Ako nemate puno prostora na podu balkona, odaberite sedlaste posude koje nasjednu na ogradu balkona ili lončanice koje se na ogradu vješajo pomoću mosača.

Birajte lončanice duboke barem 25 do 30 centimetara jer većini povrća treba prostor za rast korijena.

Jedno od najbržeg rastućeg povrća od biljke do tanjura, koje nastavlja rasti nakon rezanja, su zelene salate. Za uzgoj salate koja nastavlja rasti i kad odrežete dio listova, potreban vam je kvalitetan višenamjenski kompost i sjemenje salate prikladne za rezanje i ponovni rast, poput zelene salate, rukole ili špinata i posuda za uzgoj s rupama za drenažu.

Lončanice pred ulaznim vratima
Svaki i najmanji prostor može biti pogodan za uzgoj svježeg povrća, a idealnu priliku nude i velike lončanice pred ulaznim vratima.

Čitav niz različitog povrća može se uzgajati na ovaj način, od cikle, mrkve i rajčicedo mnogih drugih vrsta biljaka.

Lijepo je vidjeti cvijeće pred ulaznim vratima, ali domaće povrće učinit će vas manje ovisnima o kupovini hrane i odlascima na supermarkete ili tržnice.

Ako patite od manjka prostora, obratite pažnju na vrtne biljke koje se mogu zajedno uzgajati u istim posudama. Grah stvara veliku količinu dušika, vitalnog za neke usjeve poput kelja, špinata ili celera pa su idealni za zajedničku sadnju.

April

Sjetva: grašak, mrkva, kelj, špinat, krumpir, artičoka, šparoge

Berba: ljubičasta brokula, proljetni kupus

U travnju možete sijati i brokulu, bundeve, tikvice, rotkvice, mladi luk i kukurz šećerac. Ovo je i idealno vrijeme za sadnju ožujskih sadnica.

Maj

Sjetva: ljubičasta brokula, blitva, salate za podrezivanje, celer, kukuruz šećerac, sadnice rajčice

Berba: mrkva, salate za podrezivanje

U svibnju vrtni prostor počinje cvjetati, a kad temperature dovoljno porastu i nema više opasnosti od mraza, biljke se mogu presaditi na otvoren prostor, bilo u posude ili povišene gredice.

Sredinom svibnja može se već brati niz ukusnog povrća, poput različitih sorti šparoga, salata, špinata, korijandera ili listova salata za podrezivanje. Možete nastaviti sa sjetvom i sadnjom i proširiti svoj asortiman s grahom i mahunama, korabom ili blitvom.

Juni

Sadnja: bundeve, brokule, rajčice, paprika, kelj pupčar i poriluk

Berba: šparoge, blitva, rotkvica

Ovisno koje ste povrće ranije sijali u sezoni, u lipnju možete već brati češnjak, tikvice, cvjetaču, bosiljak, krastavce i rajčicu.

Asortiman možete proširiti sjetvom i sadnjom novog voća i povrća poput jagoda, kelja, patlidžana i komorača.

Juli

Sadnja: koraba, repa

Berba: zelena salata, špinat, grašak, krumpir, bob

Avgust

Sadnja: orijentalno povrće, repa

Berba: brokula, paprika, kukuruz šećerac, rajčica, crveni luk

Septembar

Sadnja: sadnice salate, proljetni kupus, luk za zimske sadnice

Berba: koraba, artičoka, cikla, poriluk, tikvice, celer

Mali vrtovi
Sanduci su osim na balkonima pogodni i za uzgoj povrća u malim vrtovima. Jedan od problema malih urbanih vrtova su tla koja nisu najbolja za uzgoj, a rješenje je postavljanje povišene gredice, koju lako možete prilagoditi veličini svoga prostora i ispuniti kvalitetnim supstratima.

Osim što su idealne za za uzgoj povrća na manjim parcelama, povišene gredice zahvalne su i zbog manje klečanja i savijanja leđa za vrtlara. U njima je i tlo toplije što produžava vrijeme vegetacije, a zbog kompaktnosti i stranica morate se dobro potruditi da biste zgazili neku od biljaka, što se u vrtovima nerijetko događa zbog nepažnje.

Ako vam se sviđa ideja recikiranja, staru drvenu paletu između ostalog možete iskoristiti i za uzgoj povrća, a osim novca štedi i prostor. Internet je pun odličnih ideja kako paletu možete pretvoriti i potpuno funkcionalnu povišenu gredicu ili vertikalni vrt.

Još jedna odlična opcija za male vrtove, pa čak i terase, su uzgojne vreće u kojima čak možete uzgojiti svoj krumpir. Postaviti ih možete i na popločani dio dvorišta. Vreća se napuni sa zemljom i sjemenjem krumpira ili mrkve, prenosi tportal.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh