Svijet

Doktorica iz bolnice u Padovi: Virus će se jako širiti u Italiji

Hrvatska hirurginja dr. Nela Sršen, koja radi u talijanskoj bolnici Azienda Ospedaliera Universita Padova, kaže kako su u ovu bolnicu zaprimljena tri pacijenta s koronavirusom iz obližnjih bolnica italijanske regije Veneto koja je također pogođena virusom.

No image - Haber.ba

Gostujući jutros na HRT-u kazala je kako su jutros ona i njezine kolege normalno došli na posao, ali da su svi vrlo skeptični. Pojasnila je zašto.

“Vrlo smo skeptični smo jer smo čuli za sanitarne djelatnike u bolnici koji su bili zaraženi. Nismo dobili nikakve posebne direktive što se tiče prevencije i ponašanja”, kazala je Sršen. Dodala je da su limitirali broj posjeta u bolnici, da su smanjili broj operacija te da čekaju upute na koji način nastaviti dalje raditi sa što manjim rizikom i za njih i za pacijente.

“Živi se iz dana u dan. Sinoć sam se čula s predsjednikom pokrajine Veneto. Rekao je da ima jedna utješna vijest, a to je da je broj zaraženih koji je bio jučer pozitivan bio i sinoć i jutros. To ne znači da se zaraza smanjuje”, rekla je Sršen.

Dva pacijenta kritično

Naglasila je kako dva pacijenta, koja su kritično i dolaze iz manjih sredina – nisu imali nikakav kontakt s Kinom ili nekim drugim žarištem zaraze. “Sad više ne treba misliti na virus koji je došao iz Kine – radi se o autohtonom virusu”, kazala je.

Za “Novi list” je pojasnila kakvo je stanje trenutno u bolnici u Padovi i u regiji Veneto.

Kazala je kako očekuje jako širenje smrtonosnog virusa u Italiji te je dodatno problematizorala mjere koje se poduzimaju u toj zemlji, smatrajući ih zakašnjelima.

“U ovom trenutku u Italiji možemo očekivati eksponencijalno širenje broja zaraženih. Zabrinuti smo i mislimo da je mjere, poput otkazivanja letova s Kinom, koje se trenutačno kod nas poduzimaju, trebalo obaviti puno prije. Primjerice, zašto se u Njemačkoj, koja ima puno više kontakata s Kinom od Italije, nije dogodilo ovakvo stanje”, pita se Sršen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh