BiH

KOMŠIĆ U YAD VASHEMU: Počast žrtvama Holokausta i susret sa potpredsjednikom SAD-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine tokom Svjetskog foruma o Holokaustu u Jerusalemu. Peti Svjetski forum o Holokaustu na kojemu su učešće uzele brojne državne delegacije održava se u Yad Vashemu.

Željko Komšić - Facebook

Tema ovogodišnjeg foruma bila je “Sjećanje na Holokaust, i borba protiv antisemitizma”, a predsjedavajući Komšić je, uz još 40 svjetskih lidera, prisustvovao i komemoraciji kojom je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Aušvica. Nakon toga lideri su obišli Memorijalni centar za žrtve holokausta “Yad Vashem” i polaganjem vijenaca u Sali sjećanja odali počast žrtvama Holokausta tokom Drugog svjetskog rata, prenosi SB.

Predsjedavajući Komšić tokom konferencije je kazao da nažalost u svijetu, al i u Bosni i Hercegovini i dalje postoje elementi fašizma protiv kojih se svi zajedno moramo boriti, kao bismo budućim generacijama obezbijedili bolje okruženje za život.

Holokaust je jedinstven zločin protiv jednog naroda – jevrejskog naroda. Najbrutalniji zločin prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija, koji je brižljivo planiran i proveden, ostavio je nezapamćene posljedice na jevrejski narod, ali isto tako i na čitav svijet. Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekim ljudima nije bila lekcija. Narod u Bosni i Hercegovini duboko suosjeća i dijeli sudbinu Jevreja. Narod Bosne i Hercegovine, u novijoj istoriji, bio je žrtva genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i etničkog čišćenja što je odnijelo mnogo ljudskih života. Lično osjećam duboku tugu i suosjećanje sa žrtvama Holokausta i Jevrejskim narodom. Holokaust ne smije nikada biti zaboravljen, poručio je predsjedavajući Komšić.

Svi koji smo bili svjedoci mračne strane istorije, imamo obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima ljudskog zla i nasilja. Sjećanje na žrtve Holokausta, kao i na sve druge žrtve monstruoznih umova, nauk je novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštovanju i nebrizi za drugog i drugačijeg.

Predsjedavajući Komšić tokom održavanja foruma susreo se s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Michael Penceom.

Komšić se još jučer sastao sa predsjednikom Izreala Rueven Rivilnom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh