Crna hronika

Holandska policija moli za pomoć: Ko je ubio Bosanca Muharema “Ćazima” Hebiba

Bila je to gorka igra sudbine. Nakon što je pobjegao od ratnog nasilja u svojoj domovini BiH, ubijen je brutalno u monumentalnom gradskom centru nizozemskog Deventera, na nekoliko metara od obližnje policijske stanice.

Muharem Hebib - Policija

Ubistvo Muharema “Ćazima” Hebiba već 21 godinu nije riješeno. Na njega su podsjetili ovih dana nizozemski mediji koji su, u suradnji s tamošnjom policijom, u TV emisiji “Neriješeni slučajevi” još jednom apelirali na sve da pomognu u otkrivanju ubice.

Nakon što je Hebib početkom ’90-ih pobjegao iz BiH, završio je u centru za tražitelje azila u nizozemskom Schalkhaaru. Godine 1994. godine dobio je boravišnu dozvolu i otišao je živjeti u stan na Molenstraatu u centru grada Deventera.

Tamo je vodio pomalo usamljenički život. Pošto je jedva govorio nizozemski, uglavnom je preživljavao od socijalne pomoći, neki kažu “na kruhu i kafi”. Tako je nakon pronalaska Hebibovog leša, u njegovom stanu otkriven frižider napunjen kruhom!

Zbog asketskog načina života, Muharem “Ćazim” Hebib je navodno uspio uštedjeti novac što je rekao poznanicima, a spominje se kao mogući motiv zločina.

Kao drugi mogući motiv naglašava se se*sualna orijentacija Muharema “Ćazima” Hebiba. Bio je homose*sualac što je veliki tabu u njegovoj zemlji, ali i među osobama iz bivše Jugoslavije s kojima se družio u Nizozemskoj. Redovno su ga viđali u starom parku u blizini željezničke stanice koji je bio dobro poznato mjesto sastanaka LGBT zajednice.

Susjed je 16. januara 1999. godine alarmirao policiju jer Hebiba nije vidio nekoliko dana. Lokalni policajac tada je otkrio Hebibove posmrtne ostatke u njegovom stanu. Kasnija istraživanja pokazala su da mu je nepoznati počinilac razbio lobanju, nakon čega mu je – dok je već umirao – vezao ruke i noge.

Hebibova kreditna kartica je nestala, ali s bankovnog računa nikad nije podignut novac. Malo prije smrti Hebib je djelovao uplašeno, poznanicima je rekao da ima utisak da ga neko prati.

Dva značajna incidenta su se dogodila neposredno prije njegove smrti. Tako se početkom januara 1999. Hebib posvađao s dvojicom ljudi, opisanih kao “južnoeuropljani”, koji su mu prijetili i gurnuli ga u izlog. Takođe se sukobio i sa dvojicom muškarca u starom parku, vjerovatno “jugoslavenskog porijekla”.

Odjel za kriminalističku istragu pretpostavlja da je 52-godišnji Hebib sigurno poznavao ubicu jer mu je sâm otvorio vrata svog stana. Nizozemska policija se nada da će istragu pokrenuti s mrtve tačke.

Nada se temelji na brojnim telefonskim pozivima koje je policija već primila tokom istrage. Ti pozivači su rekli da imaju više informacija o zločinu ili su čak tvrdili da su odgovorni za zločin. Međutim, veza bi ubrzo bila prekinuta…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh