BiH

Potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obaviješteno je da je Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu protiv Dragana Mektića i drugih.

Dragan Mektić - Twitter

Tužilaštvo BiH danas je zaprimilo potvrđenu optužnicu i obavijest od sudije za prethodno saslušanje Suda BiH, kojim je optužnica u predmetu protiv Mektić Dragana i dr. potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene – saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Osim Mektića optuženi su i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Prema navodima optužnice, oni su zloupotrebom položaja i ovlasti počinili krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

– Optuženi se terete za zloupotrebe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist – navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh