Vijesti

Komšić o izjavi Plenkovića: Obavjestio je samo Dodika, sve preko leđa povratnika

Hrvatske vlasti će ispitati mogućnost promjene planirane trase autoputa od Banjaluke do Beograda, na teritoriji opštine Modriča, izjavio je danas premijer susjedne države Andrej Plenković.

Promjena trase će se, kako je rekao, tražiti da bi se izbjeglo rušenje kuća hrvatskih povratnika u toj opštini u Republici Srpskoj i selima Garevac, Čardak i Donji Kladari.

Plenković je rekao da je ministar saobraćaja Oleg Butković nedavno imao kontakt s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na ovu temu, a angažovana je i Ambasada Hrvatske u BiH pa su obavljeni I dodatni politički i diplomatski kontakti o tom pitanju.

Ovu najavu Plenkovića za Vijesti.ba je prokomentirao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Hrvatska strana, sudeći po izjavi premijera Plenkovića, je o ovom slučaju obavijestila samo gospodina Dodika, tako da ja nemam precizne informacije.

Ali ako je ovo tačno, a trebalo bi da jeste, jer ne vjerujem da bi premijer Plenković iznosio netačne informacine u ovom slučaju, onda moram reći da me ovo neodoljivo podsjeća na gotovo isti slučaj sa Srbima povratnicima u Ortiješ kod Mostara gdje trasa koridora VC prolazi preko najplodnije zemlje Srba povratnika u HNK”, kaže Komšić za Vijesti.ba i dodaje:

“Izgleda da i HDZ i SNSD svoje strateško političko partnerstvo grade preko leđa povratnika. HDZ u HNK preko srpskih leđa, a SNSD u Posavini preko hrvatskih leđa. Kako god, to je neprihvatljivo i mislim da trasu i jedne i druge saobraćajnice treba pod hitno izmjestiti i ne dirati povratničku imovinu!”,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh