BIZnews

I BiH ŽELI FABRIKU VW-a: Predložene dvije lokacije

Dvanaest zemalja Evrope izrazilo je interesovanje da u njihovoj zemlji njemački gigant Volkswagen gradi novu fabriku. Među njima je i BiH.

Lobiranje i borba za naklonost njemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da ne gradi pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Njemačka, ali i većina zapadnog svijeta, prenosi indikator.

Interes da njemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH.
– Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – kazali su iz ureda premijera FBiH Fadila Novalića za Dnevni avaz, prenosi BiznisInfo.
Prema informacijma, za gradnju nove fabrike ponuđene su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

– Jedna je na mjestu gdje je bio TAS i druga na području općine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uvjete finansiranja, kazali su upućeni u ovo pitanje, ocijenivši da ni Turska nije sto posto otpala.

Ističu da je postojao spor između njemačkog Volkswagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u firmi Volkswagen Sarajevo, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava.

Predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH su prije nekoliko mjeseci boravili u Volfsburgu u Njemačkoj, sjedištu VW-a, gdje su razgovarali i s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima ulaganja u BiH.
Detalji tog sastanka nisu poznati s obzirom na stroga pravila VW-a.
Za gradnju fabrike Volkswagena, osim BiH, zainteresovane su i Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh