Svaštara

Ako želite prošetati Venecijom,od 1. jula naredne godine morat ćete platiti ulazak u grad

Odredba stupa na snagu 1. jula naredne godine

Venecija - Nezavisne.com

Turisti koji žele ući u Veneciju morat će od 1. jula iduće godine za to platiti najmanje tri eura, objavila je gradska uprava.

Mjera koja će se primjenjivati na jednodnevne izletnike i putnike s kruzera, ali ne i na one koji borave u hotelima, najavljena je početkom godine, ali je njena primjena bila odgođena zbog tehničkih poteškoća. Cijena takse će porasti na šest do osam eura tokom vrhunca sezone.

Načini plaćanja još se razrađuju. Oni koji se u grad pokušaju “prošvercati” suočit će se s globama od 100 do 450 eura.

Masovni turizam dugogodišnji je problem Venecije, iako je i njen najveći izvor prihoda. Smatra ga se glavnim krivcem za porast cijena nekretnina i pad broja stanovnika.

Prema podacima iz 2016. godine, Venecija ima više jednodnevnih turista, oko 82.000, nego što ima stanovnika. A njihov je broj sa 100.000 sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća pao na 53 hiljade danas.

Gradonačelnik Luiđi Brugnaro (Luigi) smatra da bi venecijska shema naplate mogla biti model za ostale evropske gradove koji muku muče s masovnim turizmom,piše Avaz

– Uvjeren sam da su ovakve mjere samo početak suzbijanja masovnog turizma – kazao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh