Zdravlje

Svakodnevno plivanje podiže raspoloženje, štedi srce i produžav život

Hirofumi Tanaka, profesor kineziologije i direktor Laboratorij za istraživanje nastave kardiovaskularnog stajališta na Univerzitetu Teksas, kaže da su kosti i mišići oslobođeni od težine gravitacije

Zbog toga je plivanje idealno za osobe sa osteoartritisom, povredama i gojazme. Prema Tanakinom istraživanju, plivanje smanjuje krutost arterija i krvni pritisak, prenosi novosadska.tv.“>/novosadska.tv.

Disanje za vrijeme plivanja je brzo i duboko, što poboljšava snagu disajnih mišića, ali ima i snažan efekat na alveole, rezultati su istraženja Dejvid Tanera.

Plivanje pokreće više glavnih mišićnih grupa nego drugi oblici vježbanja. Većina fizičkih aktivnosti koristi samo dio tijela “, kaže Taner, dok plivanje angažije cijelo tijelo, posebno mišići srednjeg dijela leđa i gornji dio ruku. Horizontalan položaj tijela je idelan način zapoboljšanje držanja tijela i sprječava povrede i bolove u leđima.

Prema istraživanjima Tanera, plivanje produžava život, đtedi srce i podiže raspoloženje. Bez obzira na nivo kondicije plivanje ima moć da nam izvaja mišiće i vrati biološki sat.

Plivanje je jednog od najboljih načina za sagorevanje kalorija – plivanje od 30 minuta u bazenu troši kalorija kao 45 minuta iste aktivnosti na kopnu.
Prosječno, lagano plivaju troši oko 400-600 kalorija na sat, što je dvostruko više od šetnje. Samo 30 minuta plivanja tri puta sedmično povećava nivo energije kroz povećanu brzinu metabolizma.

Svakodnevno plivanje uklapanja stres i opušta, smanjuje tjeskobu i depresiju i pobošnja spavanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh