Vijesti

Igpr Crnadak Hrvatska ne smije odlagati otpad na granici s BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak predvodit će delegaciju BiH na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), koja će od danas do 20. septembra biti održana u Beču.

No image - Haber.ba

Crnadak je najavio da će se na Generalnoj konferenciji obratiti u srijedu, 18. septembra, kada će iznijeti stav BiH da se Hrvatskoj ne može dozvoliti da nuklerani otpad odlaže na lokaciji Trgovska gora na granici sa BiH i da je potrebno naći drugo rješenje.

Na ovaj problem Crnadak je već ukazao na Generalnoj konferenciji IAEA 2015. godine, što je ušlo u evidenciju ove organizacije.

Nakon toga uslijedile su intenzivne aktivnosti institucija BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Hrvatske da će radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane “Krško” biti skladišten na samoj granici s BiH, blizu Bosanskog Novog.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet općina u slivu rijeke Une.,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh