Vijesti

Sve činjenice na jednom mjestu, koje će vam pomoći da zatrudnite (ili izbjegnete trudnoću)

ko u skoroj budućnosti planirate trudnoću, morate znati što je ovulacija kako biste mogli odrediti plodne dane. U nastavku zato pročitajte odgovore na 15 pitanja koja će vam pomoći na putu prema začeću, ali i ako nikako ne želite zatrudnjeti.

1. Što je ovulacija?

Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa. Za vrijeme ovulacije zrela jajna stanica otpušta se iz jajnika prema jajovodu, u kojem se događa oplodnja, piše zadovoljna.

Oplođena jajna stanica zatim odlazi prema maternici, gdje se ugnijezdi i počinje devetomjesečno razdoblje koje završava porodom. Ljudska trudnoća traje brojeći od prvoga dana posljednje menstruacije 10 lunarnih mjeseci (mjeseci od po 28 dana), što približno odgovara devet kalendarskih mjeseci.

Ako do oplodnje ne dođe, smanjuje se lučenje strogena i progesterona te slijedi odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.

Razumijevanje procesa ovulacije korisna je pomoć ako želite zatrudnjeti ili izbjeći trudnoću. Također vam može pomoći u dijagnosticiranju određenih zdravstvenih stanja.

2. Kada se događa ovulacija?

Ovulacija se obično događa oko četrnaestog dana 28-dnevnog menstrualnog ciklusa. Naravno, ne traje svima ciklus 28 dana, pa točno vrijeme ovulacije može varirati.

Općenito govoreći, ovulacija se događa u razdoblju od četiri dana prije ili četiri dana nakon sredine ciklusa. Potrebno je znati također da je druga faza ciklusa fiksna i traje 12 – 14 dana, a prva faza ciklusa može biti promjenjiva.

3. Koliko traje ovulacija?

Proces ovulacije započinje otpuštanjem hormona koji stimulira folikule (FSH), obično između šestog i 14. dana menstrualnog ciklusa. Ovaj hormon pomaže jajnoj stanici da sazrije u sklopu priprema za kasnije otpuštanje.

Jednom kada jajna stanica sazrije, jajnik stvara veliku količinu luteinizirajućeg hormona (LH), tzv. predovulacijski skok koji pokreće njezino oslobađanje. Ovulacija se može dogoditi u roku od 28 do 36 sati nakon otpuštanja luteinizirajućih hormona.

Ovulacija se obično događa oko četrnaestog dana 28-dnevnog menstrualnog ciklusa. Naravno, ne traje svima ciklus 28 dana tako da točno vrijeme ovulacije može varirati.

4. Uzrokuje li ovulacija neke simptome?

Predstojeća ovulacija može uzrokovati promjene u vaginalnom iscjetku i stvaranju sluzi u vratu maternice. Radi se o iscjetku koji je često proziran i rastezljiv te može nalikovati sirovom bjelanjku. Nakon ovulacije može se povećati volumen iscjetka i on može biti gušći i izrazito bijel.

Ovulacija može uzrokovati i:

– blago krvarenje ili takozvani spotting
– osjetljive grudi
– pojačan se*sualni nagon
– bol u jajnicima karakterizirano nelagodom ili bolom na jednoj strani trbuha

Higijenski ulošci i tamponi
Koji su glavni “krivci” za krvarenje usred menstruacijskog ciklusa?
S obzirom na to da se simptomi ovulacije ne javljaju kod svakoga, ovi su znakovi sekundarni prilikom praćenja plodnosti.

5. Kako se ovulacija uklapa u cjelokupni menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus resetira se onaj dan kada se započne krvarenje. To je početak folikularne faze tijekom koje jajašce sazrijeva i kasnije se, tijekom ovulacije, oslobađa. To se, kako smo već naveli, događa oko 14. dana ciklusa, jasno u 28-dnevnom ciklusu.

Nakon ovulacije dolazi luteinska ili lutealna faza za vrijeme koje iz folikula u kojem je bila jajna stanica nastaje žuto tijelo.

6. Može li se ovulirati više puta u jednom ciklusu?

Neke osobe mogu ovulirati više puta tijekom ciklusa. Jedno istraživanje provedeno 2013. godine sugeiralo je da se kod nekih osoba ovulacija može dogoditi dva ili tri puta tijekom menstrualnog ciklusa. I ne samo to, vodeći istraživač u intervjuu za magazin New Scientist rekao da je deset posto sudionika istraživanja proizvelo dva jajašca u jednom mjesecu.

Također, postoji opcija da žena tijekom jedne ovulacije otpusti više jajašaca, bilo prirodno, bilo kao dio reproduktivne pomoći. Ako oba jajašca budu oplođena, rezultat može biti mnogostruka trudnoća.

7. Je li ovulacija jedino razdoblje kada žena može zatrudnjeti?

Ne. Iako jajašce može biti oplođeno u periodu od 12 do 24 sati nakon otpuštanja, sperma u idealnim uvjetima može živjeti u reproduktivnom traktu do pet dana. Dakle, ako imate odnose u danima uoči ovulacije, možete zatrudnjeti.

Spoznaja o tome kada žena ovulira može olakšati zanošenje ako žena želi trudnoću ili zanošenje spriječiti ako trudnoću žena ne želi.

8. Što je “plodni” ili “fertilni prozor”?

Radzoblje koje se naziva “fertilnim prozorom” period je od šest dana uoči ovulacije. To je, ponovimo, razdoblje u kojem se*sualni odnos može dovesti do trudnoće.

Nakon se*sa sperma može čekati nekoliko dana u jajovodu, spremna za oplodnju jajašca nakon što se konačno oslobodi. Jednom kada jajašce dođe u jajovod, oplodnja je moguća oko 24 sata, nakon čega završava to razdoblje.

U periodu “fertilnog prozora” spolni odnosi znaju biti češći zbog porasta libida.

9. Može li se pratiti ovulacija?

Iako su najtočniji načini za potvrđivanje ovulacije ultrazvuk u liječnikoj ordinaciji ili hormonski testovi krvi, postoje i drugi načini za praćenje ovulacije kod kuće.

Oni su:

– praćenje bazalne tjelesne temperature:

Radi se o mjerenju temperature tijela u mirovanju tako da je mjerite svako jutro tijekom ciklusa kako biste zabilježili promjene. Ovulacija, naime, može dovesti do blagog porasta bazalne tjelesne temperature.

– trakice za utvrđivanje ovulacije:

U ljekarnama možete kupiti trakice koje otkrivaju prisustvo luteinizirajućeg hormona u vašem urinu.

10. Koliko biste često trebali imati odnose ako pokušavate začeti?

Dovoljan je jedan se*s tijekom razdoblja “fertilnog prozora” kako biste ostali trudni. Parovi koji aktivno rade na djetetu mogu povećati šanse se*som svaki ili svaki drugi dan tijekom tog perioda. Najbolje vrijeme da se zatrudni jest dva dana uoči ovulacije i na sam dan ovulacije.

11. A što ako ne pokušavate začeti?

Ako želite spriječiti trudnoću, važno je tijekom “fertilnog prozora” koristiti kontracepciju. Jedna opcija su kondomi, a tu su i druge opcije. Odaberite najbolju za sebe u dogovoru sa svojim ginekologom.

12. Što se događa kada je jajašce oplođeno?

Ako dođe do oplodnje jajašca, započinje proces podjele na dvije stanice, zatim četiri i tako dalje, sve dok ne postane blastocista sa 100 stanica. Blastocista se mora uspješno implantirati u maternicu da bi došlo do trudnoće.

Kada se to dogodi, hormoni estrogen i progesteron pomažu nastavku trudnoće utječući na sluznicu u maternici u koju se ugnijezdila blastocista. Osim toga, ti hormoni šalju signale mozgu da ne ljušti sluznicu kako bi zametak mogao nastaviti svoj razvoj.

13. Što ako jajašce ne bude oplođeno?

U tom slučaju ono se razgrađuje. Hormoni signaliziraju tijelu da odbaci sluznicu za vrijeme menstruacije, razdoblja koje obično traje između dva i sedam dana.

14. Što ako ovulacija nije redovita?

Ako pratite ovulaciju iz mjeseca u mjesec, primijetit ćete je li ona redovita ili do nje uopće ne dolazi i to je onda razlog za odlazak liječniku.

Iako stvari poput stresa ili prehrane mogu utjecati na točan datum ovulacije iz mjeseca u mjesec, postoje i medicinska stanja poput policističnih jajnika ili amenoreje koja ovulaciju mogu učiniti neredovitom ili je potpuno zaustaviti.

Ta stanja mogu uzrokovati i druge simptome povezane s hormonskim neravnotežama kao što su pretjerana dlakavost, akne, pa čak i neplodnost.

Ako u skoroj budućnosti želite zatrudnjeti, razgovarajte o planovima sa svojim ginekologom. On će vam dati odgovore na sva pitanja koja imate o ovulaciji i dati vam savjete kako povećati šanse.

Također, on je tu da prepozna bilo kakvo stanje koje može uzrokovati neredovitu ovulaciju ili druge neuobičajene simptome.

ZNANJE O OVULACIJI JE VAŽNO

Na kraju o važnosti razumijevanja ovulacije upitali smo i ginekologinju dr. Jasenku Grujić koja nam je rekla kako mnoge žene ne znaju dovoljno ni o građi vlastitoga tijela ni o funkciji spolnih organa, zbog čega je ovaj tekst neobično važan jer spoznaja o tome kada žena ovulira može olakšati zanošenje ako žena želi trudnoću ili zanošenje spriječiti ako trudnoću žena ne želi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh