Region

Počinje suđenje ocu monstrumu koji je bacio četvoro djece sa terase – Čeka ga najveća kazna u historiji Hrvatske

Cijeli postupak biće zatvoren za javnost.

Josip Rođak - Facebook

Suđenje Josipu Rođaku (54) koji je četvoro svoje maloljetne djece krajem februara bacio sa prvog sprata kuće na Pagu (Hrvatska) počinje za nekoliko dana u Županijskom sudu u Zadru.

Otac monstrum, koji se još nalazi u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, trebalo bi da sjedne 26. septembra na optuženičku klupu. Zbog maloljetne djece i zaštite njihovih života očekuje se da će cijeli postupak biti zatvoren za javnost, ali o tome će odlučiti raspravno veće.

Otac je optužen za četvorostruki pokušaj ubistva, a s obzirom na to da je riječ o djeci očekuje ga možda i 50 godina zatvora – dosad najveća kazna izrečena u Hrvatskoj. Izvjesno je da će na određivanje kazne uticati i činjenica da je prilikom krivičnog djela bio smanjeno uračunjiv jer je duže vrijeme imao psihičke poteškoće. Rezultati toksikološke analize pokazali su da je u trenutku zločina bio pod uticajem lijekova za smirenje dok u krvi nije imao alkohola.

Do sada se branio šutnjom. Vrhovni sud je nedavno odbio njegovu molbu da se brani sa slobode jer postoji opasnost da će ponoviti ili dovršiti pokušana krivična djela. Vještaci su utvrdili da otac ima trajna oštećenja psihičkih funkcija pa zbog mogućnosti progresije tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih krivičnih djela.

Nasilje nad djecom kakvo se ne pamti dogodilo se 26. februara. Otac je sa spavanja uzeo svoju djecu od tri, pet, sedam i osam godina, koje je nakon toga jedno po jedno bacao sa balkona visine od pet metara s očiglednom namjerom da ih usmrti.

Uprkos teškim povredama djeca su preživjela.

– Krivična djela je počinio u odnosu na svoju djecu, koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja – navodi se u rješenju Vrhovnog suda RH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh