Svaštara

Jedan gutljaj vina promijenio je cijeli život: Odjednom je osjetila čudno peckanje u vratu i ruci

Lauren Firenza je 25-godišnjakinja kojoj se nakon gutljaja vina promijenio život.

Lauren Firenza - Vecernji.ba

Djevojka iz Nottinghama u Velikoj Britaniji slučajno je otkrila da ima Hodgkinovu bolest nakon što je pila vino na porodičnoj zabavi.

Popila je nekoliko gutljaja vina, krenula ga je nadoliti u čašu, a onda je osjetila čudno peckanje u vratu i ruci. Lauren je ubrzo obavila pretrage kako bi saznala je li riječ o nečem bezazlenom ili o ozbiljnom problemu.

Izašla sam s prijateljima u oktobru i popila sam nešto vina. Odmah sam osjetila čudnu bol u vratu koja se potom spustila u moju desnu ruku i prste. Mislila sam da možda samo imam gripu. Nikad ne idem doktoru pa sam tako ove simptome samo potisnula i napokon otišla doktoru u decembru kada su se simptomi ponovno pojavili na porodičnoj zabavi – izjavila je djevojka za “Daily mail”.

Nakon što je obavila pretrage i brojna rendgenska snimanja, Lauren je dobila uputnicu za specijalista koji je na njenom desnom plućnom krilu pronašao kvržicu.

Par mjeseci kasnije biopsijom je otkriveno da je u četvrtom stadiju Hodgkinove bolesti, još poznate kao Hodgkinov limfom.

Oboljeli od te bolesti ne bi trebali piti alkohol jer on izaziva bol u limfnim čvorovima i utrnulost pojedinih dijelova tijela, što se njoj i dogodilo.

Kada su mi doktori rekli da imam kvržicu, samo sam pitala kada ćemo je odstraniti. Nisam uopće shvaćala da je riječ o raku. Ipak, tokom cijele situacije ja sam željela biti ta koja će imati kontrolu nad rakom. Nisam htjela da on kontrolira mene ili moj život – ispričala je 25-godišnja Lauren.

U tri je mjeseca prošla šest ciklusa hemoterapije. Iako se već u junu osjećala puno bolje, bila su potrebna još dva ciklusa kako bi bila sigurna da se bolest neće vratiti, piše “Index“.

Mislim da će oporavak biti spor, ali spremna sam na povratak normalnom životu – zaključila je Lauren, a svoju je priču podijelila javno na Instagramu kako bi druge educirala i lakše prošla kroz težak period.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh