BiH

Stav Vlade o dešavanjima u “Aluminiju” i kada će biti pokrenut stečaj

Prema informacijama „Avaza“, Vlada FBiH će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, ali da je stav ove institucije da je stečaj bio neizbježna opcija

"Aluminij" Mostar - Source.ba

U sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu danas će biti održana konferencija za medije Nermina Džindića, ministra energije i rudarstva, vezano za novonastalu situaciju oko gašenja proizvodnje u „Aluminiju“.

Moralo doći

Konferencija je zakazana za 15 sati, a saznajemo da je stav Vlade FBiH kada je u pitanju „Aluminij“ i dalje nepromijenjen.

Prema informacijama „Avaza“, Vlada FBiH će se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, ali da je stav ove institucije da je stečaj bio neizbježna opcija do koje je moralo doći.

Saznajemo da je Vlada FBiH jutros zatražila od direktora „Aluminija“ pismenu informaciju o provedenoj propisanoj proceduri u ovakvoj situaciji, kao i da se daju precizne informacije u kakvom su statusu oprema i postrojenja.

Direktor Dalibor Pandža nas je informirao da će u toku dana zvanično uputiti dopis za otvaranje stečajanog postupka, što je i njegova zakonska obaveza.

– Mi bismo voljeli da se ovaj proces što prije pokrene kako bi „Aluminij“ u drugom prepakovanom obliku mogao do strateškog partnera – rečenom nam je iz Vlade FBiH,piše Avaz

Idu pregovori

Kako nam je pojašnjeno, Vlada ostaje pri svom stavu da i dalje pregovara sa strateškim partnerima koji budu zainteresirani za „Aluminij“.

– Smatramo da namjera investitora odlaskom u stečaj neće biti promijenjena jer ovakav model rada “Aluminija” je bio neizdrživ. I prema revizorskom izvještaju, stečaj je bio jedna od mogućih opcija – stav je Vlade, koji je u posjedu „Avaza“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh