BiH

Plaća Željane Zovko 13.500 KM

Isplaćuje se iz budžeta Evropskog parlamenta, a svi evropski zastupnici su plaćeni na osnovu jedinstvenog statuta koji je stupio na snagu u julu 2009. godine

avaz

Zovko je, inače, profesorica francuskog jezika s dugogodišnjim iskustvom na bh. pozicijama
Foto: Arhiv
Nakon nedavno završenih izbora za Evropski parlament te objave rezultata i imena novih europarlamentaraca, mediji u EU bave se i detaljima o njihovim primanjima.

Javnosti u BiH također su to interesantne pikanterije, posebno zbog činjenice da od 751 zastupnika izabranih iz 28 država članica EU, ima i onih s naših prostora.

Mandat od pet godina

Najpoznatija je svakako Željana Zovko koja je kao četvrti zastupnik HDZ-a sa 72,92 posto glasova iz inozemstva osvojila još jedan mandat u evropskim klupama.

Podsjetimo, od 1979. evropski zastupnici se biraju na neposrednim općim izborima na mandat od pet godina. Zastupnici iz Hrvatske biraju se prema proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta izvan Hrvatske. Tako Hrvatska u EP daje 12 zastupnika, a pravo glasa imaju i hrvatski državljani u BiH koji su ponovno izabrali ovu rođenu Mostarku.

Zovko je, inače, profesorica francuskog jezika. U BiH, bila je, među ostalim, savjetnica za vanjsku politiku predsjedavajućeg Vijeća ministara, zatim ambasadorica BiH u Italiji, prije toga i u Španiji, Francuskoj, stalna predstavnica pri UNESCO-u, nerezidentna ambasadorica naše zemlje u Alžiru, Monaku, Andori, Tunisu, šefica ureda bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Kao i za ostale zastupnike u Evropskom parlamentu i na nju se odnosi jedinstveni statut koji regulira plaće, naknade, dnevnice, mirovine i ostale privilegije europarlamentaraca.

-U pravilu zastupnici dobivaju iste plaće na temelju jedinstvenog statuta koji je stupio na snagu u julu 2009. godine – pojašnjava se na zvaničnoj stranici Evropskog parlamenta.

Prema tom statutu, plaća zastupnika u EP iznosi 8.757 eura prije oporezivanja. Isplaćuje se iz budžeta EP-a, a nakon odbijanja poreza EU te doprinosa za osiguranje, iznosi 6.824 eura, što je oko 13.500 KM.

Penzija do 70 posto plaće

-Eurozastupnici imaju pravo na starosnu penziju s navršene 63 godine. Penzija iznosi 3,5 posto plaće za svaku punu godinu mandata, ali ne može premašiti 70 posto plaće. Te se mirovine isplaćuju iz budžeta EU – doznaje se iz potpuno transparetnih podataka objavljenih na stranici EP-a.

Kao i zastupnici u nacionalnim parlamentima, zastupnici u Evropskom parlamentu dobivaju niz naknada kao povrat troškova koje imaju u izvršavanju svojih dužnosti. Ovom se naknadom nadoknađuju troškovi u državi članici u kojoj je zastupnik izabran, a uključuje troškove vođenja ureda zastupnika, telefonske i poštanske usluge te kupovinu, rad i održavanje računara i telematske opreme.

-Naknada za zastupnike koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj parlamentarnoj godini (od septembra do avgusta) se prepolovljuje. Iznos naknade je u 2019. godini iznosio 4.513 eura mjesečno.

Dnevnica od 320 eura

Parlament zastupnicima isplaćuje paušalni iznos od 320 eura kojim se pokrivaju troškovi smještaja i povezani troškovi za svaki dan službenog puta u Briselu ili Strazburu, pod uvjetom da se potpišu na popis nazočnih. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove. U slučaju da zastupnici, čak i ako nazoče sjednici i potpišu se na popis nazočnih, na dane glasovanja propuste više od polovice poimeničnih glasovanja, dobivaju samo polovicu tog iznosa,prenosi Avaz

Za sjednice izvan EU-a naknada iznosi 160 eura, uz obvezno potpisivanje na popis nazočnih, a iznosi hotelskih računa nadoknađuju se zasebno.

Naknada za opće troškove 4.513 eura mjesečno

Ovom se paušalnom naknadom nadoknađuju troškovi parlamentarnih aktivnosti zastupnika, kao što su najam ureda i troškovi vođenja ureda, telefonski troškovi i pretplate, aktivnosti zastupanja, računala i telefoni, organizacija konferencija i izložbi.

Naknada se prepolovljuje zastupnicima koji neopravdano izostanu s polovice plenarnih sjednica u jednoj parlamentarnoj godini (od rujna do kolovoza).

Ove godine 2019. ta naknada iznosi 4.513 eura mjesečno.Svi podaci transparetno objavljeni na stranici Evropskog parlamenta Foto: (Evropski parlament)
Povrat putnih troškova

Većina sjednica Evropskog parlamenta, poput plenarnih sjednica, sjednica odbora i sjednica klubova zastupnika održava se u Bruxellesu ili Strasbourgu. Zastupnici imaju pravo na povrat stvarnih putnih troškova za sudjelovanje na tim sjednicama ako prilože račune, do najvišeg iznosa cijene poslovnog (ili sličnog) razreda avionske karte, putovanja vlakom prvim razredom ili 0,53 eura po kilometru za putovanje automobilom (za udaljenosti od najviše 1.000 kilometara), uz fiksne naknade s obzirom na udaljenost i trajanje putovanja kojima se obuhvaćaju ostali troškovi poput cestarina, dodatnih troškova za prtljagu ili troškova rezervacije.

Zastupnici često moraju putovati unutar države članice u kojoj su izabrani i izvan nje, u okviru obavljanja službene dužnosti i u druge svrhe, primjerice radi prisustvovanja konferenciji ili radnih posjeta). Za aktivnosti izvan svoje zemljezastupnici mogu dobiti povrat putnih troškova, troškova smještaja i drugih troškova povezanih s putovanjem u najvišem iznosu od 4.454 eura godišnje. Za aktivnosti koje obavljaju u državi članici u kojoj su izabrani primaju samo povrat putnih troškova, pri čemu je za svaku državu utvrđen maksimalni godišnji iznos povrata.

Troškovi liječenja

Zastupnici imaju pravo na povrat dvije trećine troškova liječenja. Osim udjela povrata, detaljna pravila i postupci u okviru tog sustava jednaki su onima koji se odnose na službenike EU-a.

Naknada za kraj mandata

Na kraju mandata zastupnici imaju pravo na prijelaznu naknadu, istovjetnu njihovoj plaći u trajanju od mjesec dana za svaku godinu mandata. Ta se naknada isplaćuje najviše dvije godine. Ako bivši zastupnik Evropskog parlamenta preuzme mandat u drugom parlamentu ili u nekom javnom uredu, plaća koju dobiva za tu novu funkciju oduzima se od prijelazne naknade. Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati i mirovinu i naknadu već mora odabrati jednu ili drugu.
Ostala prava

Parlament zastupnicima na raspolaganje stavlja opremljene urede u Briselu i Strazburu. Zastupnici se mogu služiti službenim vozilima Parlamenta kad su na službenom putovanju u jednom od ta dva grada.

Za asistente 24.943 eura mjesečno

Mjesečno europarlamentarci imaju na raspolaganju i 24.943 eura za akreditirane asistente u svojim uredima u Briselu i Strazbuzru, kao i u svojim matičnim zemljama.

Zastupnici u EP-u sami mogu izabrati svoje asistente u okviru odobrenih budžetskih sredstava. Najveći mjesečni iznos po zastupniku u ovoj godini od 24.943 eura ne isplaćuje se zastupnicima nego kao plaća asistentima koji ispunjavaju uvjete i imaju važeći ugovor te tijelima zaduženima za ubiranje poreza na primanja.

Zastupnici imaju pravo zaposliti više vrsta asistenata. Prema podacima sa stranice EP-a, akreditirani asistenti Željane Zovko su Xavier Van Loo i Mia Zmijarević, lokalni su Anja Kolimbatović, Stipe Plejić, Ante Škegro, Petra Geček, a kao pružioce usluga navodi Maju Erić, Jelenu Madarić (DInkić), Anitu Vlašić i Frana Vončinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh