BiH

Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta.

U Sarajevu će se u 04.30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz će se klanjati u 05.42 sati, nakon toga je tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisu-l-uleme od 10.00 do 13.00 sati javlja Fena.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci, prenose vijesti.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima…

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije proučiti Fatihu, Jasin i dovu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh