Film i TV

Knjiga ratnog hirurga Davida Notta o radu u opkoljenom Sarajevu postaje scenario za film

Svjetski poznati hirurg David Nott koji je radio 1993. godine u opkoljenom Sarajevu, ali i kasnije u Alepu, objavio je u februaru knjigu “Ratni doktor” koja je postala bestseller. Veliko interesovanje publike dovelo je do toga da će se po ovoj knjizi snimati i film, a autorska prava dobila je kuća Ink Factory.

David Nott-Channel 4

Knjiga “War Doctor” su memoari ratnog vaskularnog hirurga Notta koji je u nemogućim uvjetima radio operacije u opkoljenom Sarajevu i pobunjeničkom dijelu Alepa te spašavao živote ranjenika. Nakon rada u opkoljenom Sarajevu radio je u mnogim ratnim zonama (Afganistan, Sierra Leone, Libija, Darfur, Kongo, Irak, Jemen, Liberija, Gaza…), ali i zonama pogođene prirodnim katastrofama poput Haitija i Nepala, piše “Klix.ba“.

U Sarajevu je proveo tri mjeseca, a trebao je ostati samo dvije sedmice.
Nott je postao jedan od najpoznatijih i najiskusnijih trauma hirurga na svijetu.

Svoja otkrića i znanja koja je stekao radeći s vrlo malo pribora u ratnim zonama sada prenosi na druge ljekare u okviru fondacije koju je osnovao sa suprugom.
Na ovom filmu će kao producent raditi upravo njegova supruga Eleanor uz Toma Nasha.

“Kada sam prvi put čitao Davidove neobične memoare privuklo me nevjerovatno saosjećanje koje je imao i najopasnijim okruženjima. David je istinski moderni heroj, nesumnjivo hrabar, ali ne plaši se da prizna svoje slabosti i ljudskost. Radujem se saradnji s njim i Elly kako bi ovu važnu i inspirativnu priču prenijeli na ekran”, rekao je Nash.

Prije više od 25 godina Nott je ostavio svoj posao u državnoj bolnici Velike Britanije i pridružio se volonterima organizacije Ljekari bez granica i Crvenom križu. Obolio je od PTSP-a, ali to ga ne sprječava da i dalje radi dobro svoj posao.
Kraljica Elizabeta II primila ga je 2016. godine u svoju palaču kako bi mu pomogla, utješila ga i ohrabrila.

Prvi je ljekar koji je obavio operacije na osnovu SMS poruka u kojima mu je kolega hirurg objašnjavao kako da operiše ruku i rame muškarcu nasred džungle u Kongu bez ičije pomoći. Također je prvi ljekar koji je navodio operaciju putem Skypea.

Nott je izrazio radost što će njegovo iskustvo biti ekranizirano te što će ga imati priliku vidjeti ljudi širom svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh