Vijesti

Danas je Svjetski dan svjesnosti o autizmu

25,6 posto djece u BiH pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal

Prema podacima organizacije “Autism Speaks”, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Tog dana javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s autizmom i njihove porodice.

Kako je među djecom kojoj EDUS pomaže, najviše one s poremećajima iz autističnog spektra, to udruženje redovno obilježava 2. april, koji je na osnovu Rezolucije UN-a 2007. proglašen Svjetskim danom autizma.

Na taj dan cilj jeste privući što veću pažnju javnosti te educirati ih o autizmu – prirodi poremećaja, životu s autizmom, potrebi i načinima podrške toj djeci i njihovim porodicama, saopćeno je iz Udruženja EDUS – Edukacija za sve.

Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam “Autism Speaks” iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra.

Udruženje EDUS – Edukacija za sve je u posljednje tri godine radilo istraživanje o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, koje je provedeno uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Tako podaci istraživanja govore da je 25,6 posto djece u BiH pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal.

Izvršna direktorica Udruženja EDUS dr. Nirvana Pištoljević je kazala da istraživački tim EDUS-a kontinuirano radi na razvoju novih instrumenata da bi se unaprijedio sistem ranog rasta i razvoja u BiH.

EDUS je trenutno jedini pružalac usluga u BiH zasnovanih na naučnim metodama rada (rana detekcija, rana intervencija, predškolski program, vannastavni programi, te ljetna i zimska škola) za djecu u dobi od 18 mjeseci do osam godina. Trenutno se bori pružiti usluge za više od 130 djece, dok su mnogi na listi čekanja.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu EDUS, kao ambasador akcije u BiH, cijeli će april obilježiti prigodnim programima i treninzima,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh