Vijesti

Sedamnaestogodišnja Amina Mekić: “Čast je govoriti u Domu Lordova u ime bosanskohercegovačke omladine”

U Domu Lordova u Londonu predstavljena je tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. U okviru programa prisutnima su se obratila čak četiri lorda i tri člana Britanskog parlamenta.

Amina Mekić - PR/Haber.ba

Najmlađi govornik bila je sedamnaestogodišnja Amina Mekić koja je govorila o iskustvu njene porodice, ratnim traumama i gobitcima članova najuže porodice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Amina Mekić rođena je u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz Bosne i Hercegovine. Njena porodica dolazi iz Sarajeva.

“U ratu smo izgubili mnogo članova najuže porodice. Nedavno smo pronašli ostatke mog dede i daidže. Mi ne znamo kako i gdje su ubijeni. Još uvijek niko nije odgovarao za njihovu smrt, i ako je je od toga prošlo više od 25 godina. Mnogi od nas su raseljeni širom svijeta, moja porodica je tokom rata došlu u Birmingham, Velika Britanija. Od početka sam pohađala Bosansku dopunsku školu u Birminghamu a takođe sam član bosanske folklorne grupe “Mladost Bosne.”

Aminin govor bio je tužan, ali u isto vrijeme protkan ponosom. Ponosom što je jedna mlada Bosanka smogla snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice i svoga naroda na jednom prominentnom mjestu kao što je Dom Lordova. Nakon predstavnjanja teme Amina je izjavila:

“Biti u prilici da govorim u Domu Lordova u ime bosanskohercegovačke omladine bila je čast, što mi je omogućilo da dalje razvijam razumijevanje genocida u Srebrenici. Uvijek ću biti zahvalna fondaciji “Remebering Srebrenica” za posao koji oni rade zajedno sa BH UK Network (Zajednicom BH udruženja u Velikoj Britaniji) i što su mi omogućili da sudjelujem u nečemu tako značajnom za našu domovinu.”

Tema za obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici za 2019 godinu je “Premošćavanje podjele-suprotstavljanje mržnji”. Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. Clan Parlamenta Jamesa Brokenshirea.

Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.

Prisutnima su se obratili Lord Bourne iz Aberystwytha, Rt Hon. Lord Pickles, Richard Burden MP Ian Blackford MP, Rt Hon. Baroness Warsi, The Rt. Hon. Gospodin Wallace iz Tankerness QC; prijedorčanka Amra Mujkanović kao i Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Na kraju svog obraćanja Amina je pročitala “Molitvu” za sve žrtve genocida u nadi da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh