Crna hronika

Pukla brana na Lapišnici, radnici na Bembaši spriječili katastrofu

Traže hitnu reakciju nadležnih institucija

avaz

Advertisements

Služba civilne zaštite općine Stari Grad Sarajevo prethodnih dana je vršila stalne obilaske terena da bi se pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka usljed otapanja snijega i velikih količina vode.

Ova služba evidentirala je najveći problem na lokalitetu Lapišnica tunela, koji teritorijalno pripada entitetu Republika Srpska, ali su se problemi zbog novosagrađene mini brane i konstrukcije mosta u ovom dijelu, odrazili i na stanje u Starom Gradu.

– Naime, na ovoj lokaciji izgrađena je brana i konstrukcija mosta koji povezuje obale Miljacke, a u svrhu prijevoza teških građevinskih mašina koje učestvuju u gradnji mini hidroelektrane na Miljacki, u selu Dovići na području općine Istočni Stari Grad.

Usljed velikih količina vode, brana i most su zadržavali sve nakupine koje je Miljacka nosila i sprečavali protok vode, zbog čega je došlo do formiranja vještačkog jezera. U noći s 2. na 3. februar 2019. godine, zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta. Velike količine vode, sa svim što je bilo nakupljeno na brani (grede, građevinski materijal, stabla, gume itd.), udarile su velikom snagom u branu na Bembaši i samo zbog stalnog nadzora nadležne službe i pravovremene reakcije uposlenika na brani Bembaša koji su je na vrijeme spustili nije došlo do većih posljedica.

Zbog svega navedenog i evidentne opasnosti koja se može očekivati porastom vodostaja Miljacke, Služba civilne zaštite općine Star Grad zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija: Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za vodoprivredu te iste dopise uputila i premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Grada Sarajevo. Od navedenih se traži da hitno poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti – saopćeno je iz Općine Stari Grad,prenosi Avaz


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh