Vijesti

Sa sesije “Kruga 99” u Sarajevu poručeno: Bh. diplomatija je neefikasna i potrebna joj je reforma

Smatram da smo između ostalog jedna od najskupljih diplomatija u Evropi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama

Sabit Subasic / AA

SARAJEVO (AA) – U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” iz Sarajeva danas je održana redovna sesija na temu “Diplomatija i stabilnost BiH“ na kojoj je uvodniča bio iskusni bh. ambasador Sabit Subašić. On je istakao da je u ovom trenutku diplomatija BiH jedna od najskupljih u Evropi, zbog njene neefikasnosti. Zato, Subašić smatra, da je bh. diplomatiji neophodna reforma, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne postoji etnička diplomatija, ne postoji etničko-politički projekat u diplomatiji, diplomatija je u principu državna. Od svog postojanja, posebno moderna diplomatija, se oslanja na državu. Nikakvi pojedinačni etnički, politički projekti ne dolaze u obzir u diplomatiji. Sve što se radi u tom pogledu u svim državama, koje imaju diplomatiju, je antiustavno i antidržavno“, naglasio je Subašić.

Dodao je da smatra da Predsjedništvo BiH u novom sazivu ima ozbiljan zadatak da se pozabavi pitanjem bh. diplomatije.

“Smatram da smo, između ostalog, jedna od najskupljih diplomatija u Evropi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama. Zbog čega tvrdim da smo najskuplji, zbog toga što smo gotovo totalno neefikasni, nemamo rezultat. Diplomatija je zanat i često imam opipljiv rezultat, ako ga nemate onda ste skupi. Mi smo, po mojoj procjeni veoma skupa diplomatija i mislim da Predsjedništvo u novom sazivu hitno mora poduzeti mjere da se situacija sanira i reformira, uz pomoć međunarodne zajednice, prije svega uz pomoć naših evropskih prijatelja“, istakao je Subašić.

Kaže da klasična diplomatija nije samo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nego da postoje i drugi subjekti koji na različite načine učestvuju u međunarodnim poslovima.

“Suština je u tome da Predsjedništvo mora daleko više ostvarivati svoju Ustavnu funkciju, a to znači kontrolirati te vanjskopolitičke aktivnosti, koje u mnogim slučajevima nisu iz sfere te formalne diplomatije vanjskih poslova. To je ogroman prostor i imamo puno volonterizma oko toga“, kazao je Subašić.

Dodao je da “treće pitanje koje želim da naglasim je imidž države”.

“Diplomatija je suštinski u vezi promocije imidža države. Moram da kažem da smo zbog slabosti, koje su očigledne u našoj diplomatiji, suočeni sa problemom imidža. Ne možemo u Evropsku uniju sa lošim imidžom. Predsjedništvo mora hitno poduzimati energične mjere, konkretne, precizne, realizirati projekte kako bi se imidž BiH na međunarodnoj sceni što prije popravio“, kazao je Subašić.

Prema njegovom mišljenju BiH ima dobrih diplomata po svijetu, koji pojedinačno rade veoma efektivno, ali da je generalno situacija u bh. diplomatiji poražavajuća.

Subašić je tokom diplomatske karijere, između ostalog, bio ambasador BiH u Indiji, radio je kao ministar savjetnik i otpravnik poslova u ambasadi u Ankari, kao ministar savjetnik u ambasadi u Australiji, te kao savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh