Tenis

Teniski klasik u Parizu: Đoković ili Nadal?

Srbijanac je prvi put izraziti favorit.

Rafael Nadal i Novak Đoković - Nezavisne

Centralni meč četvrtfinala Rolan Garosa večeras od 20:45 sati na Filip Šatrijeu igraju Novak Đoković i Rafael Nadal, prvi i peti teniser svijeta.

Veliko rivalstvo

Radi se o velikom rivalstvu, jednom od najvećih u historiji ove igre. Đoković i Nadal do sada su igrali čak 58 puta. Srbijanski teniser vodi 30-28 i po prvi put u meč ulazi kao izraziti favorit, iako se meč igra na “šljaci”, podlozi na kojoj je Nadal apsolutni kralj, daleko najbolji svih vremena.

Rolan Garos je turnir koji je Nadalovo “privatno” vlasništvo, kojeg je osvajao nevjerovatnih 13 puta.

Posljednji put Đoković i Nadal sreli su se na terenu prošle godine, baš na Rolan Garosu. Bilo je to najspektakularnije polufinale u historiji tenisa, a Đoković je slavio 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2. Sada, međutim, Srbijanac nije favorit zbog te činjenice, nego zbog toga što igra odlično, dok Španac evidentno nije u top-formi. Duga pauza i povrede stopala – koja ga muči i sada, uzela je svoj danak.

Odlična igra

Đoković je u nedjelju doslovno u tri seta pomeo Argentinca Dijega Švarcmana (Diego Schwartzman). Igrao je odlično, posebno one najvažnije poene.

Španac nije pravi, vidjelo se to i u nedjeljnom meču protiv mladog Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima (Felix Auger-Aliassime), kojeg je dobio u tek u petom setu u meču koji je trajao četiri i po sata.

Nadal je osvojio 21 gren slem titulu, a Đoković 20. Srbijanac u Parizu brani naslov i veliki je favorit u četvrtfinalu, premda je nakon Australijan opena sve izgledalo bitno drugačije, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh