Tenis

Ministar koji je ukinuo vizu Đokoviću: Pozdravljam sudsku odluku, jačamo uprkos pandemiji

Ministar za imigraciona pitanja Australije Alex Hawke oglasio se saopćenjem u kojem pozdravlja odluku Federalnog suda da odbije žalbu Novaka Đokovića i deportuje ga iz zemlje.

Novak Đoković - HelloMagazine.com

Hawke je najzaslužniji čovjek što Đokovića nećemo gledati u borbi za 10. Australian Open u karijeri. Iskoristio je svoje pravo i ukinuo je vizu za Australiju srbijanskom teniseru, piše Avaz.

U međuvremenu slučaj je prebačen na Federalni sud Australije, a žalba Đokovića protiv odluke Hawkea nije uvažena i srbijanskom teniseru slijedi deportacija uz trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.

Iako je odluka konačna i već donesena, još uvijek se čeka službeno obrazloženje koje je Federalni sud Australije najavio objaviti tokom dana.

O svemu se oglasio Hawke, koji je pozdravio odluku Suda i naglasio da je važno ostati siguran u teškim vremenima, na čemu radi granična policija koja je zaustavila Đokovića na ulasku u zemlju.

“Pozdravljam jednoglasnu odluku Federalnog suda Australije koji je podržao moju odluku da iskoristim ovlaštenja i ukinem vizu Novaku Đokoviću zbog javnog interesa. Snažna protekcija Granične policije Australije očuvala nas je tokom pandemije i donijela da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti i najjaču ekonomiju oporavka. Takva protekcija je od velikog značaja za očuvanje društvene jedinstvenosti Australije”, rekao je Hawke.

Australski ministar za imigraciona pitanja naglasio je i da je više od 90 posto građana ove zemlje vakcinisano.

“Australija nastavlja da jača uprkos pandemiji. Do danas je u ovoj zemlji primljeno oko 43 miliona doza vakcine i vakcinisano je više od 91,6 posto građana starijih od 16 godina”, zaključuje Hawke.

Podsjetimo, o svemu se oglasio i Novak Đoković koji je poručio da je razočaran, ali da poštuje odluku australskih vlasti o deportaciji. Poželio je svim teniserima i organizatorima sreću na prvom Grand Slam turniru u sezoni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh