Tenis

Novak Đoković po osmi put osvojio Australian Open

Srbijanski teniser Novak Đoković je pobijedio Dominica Thiema u finalu Australian opena i po osmi put u karijeri postao osvajač tog turnira.

Novak Đoković - Twitter

Đoković je preživeo dramatičan meč i, nakon preokreta, savladao Austrijanca sa 3-2 u setovima (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4).

Iako je Novak osvojio prvi set, Thiem je uspio da iskoristi drastičan pad u igri protivnika i povede sa 2-1, ali je Srbin došao do preokreta nakon četiri sata tenisa.

Đoković je osvojio 17. Grand slam titulu u karijeru, osmu u Australiji iz isto toliko pokušaja, te postao jedini teniser uz Rogera Federera (8 Wimbledona) i Rafaela Nadala (12 Rolnda Garrosa), sa barem osam titula na jednom određenom Slamu, piše “B92“.

On je svoju besmrtnost u Australiji potvrdio činjenicom da nikada nije izgubio finale, ali i time da je jednom nogom bio u porazu nakon tri odigrana seta, ali je uspio da se vrati i – trijumfuje u velikom stilu.

Takođe, Srbin se vratio na prvo mjesto ATP rang liste, sa kojeg ga je krajem prošle sezone zbacio Nadal.

Ujedno je i povećao prednost nad Austrijancem u međusobnim susretima na 7-4, a po broju Slamova se približio Rafi, koji ima 18, i Rogeru, koji ima 20.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh