Tenis

Greta Thunberg se priključila kritikama upućenim Rogeru Federeru

Švedska aktivistica Greta Thunberg podržala je 12 demonstranata koji su se pojavili na sudu nakon odbijanja plaćanja kazne zbog igranja tenisa prošle godine u poslovnicama banke Credit Suisse.

Greta Thunberg - Tanjug.rs

Aktivisti za klimatske promjene posebno su ogorčeni na Rogera Federera zbog sponzorskog ugovora sa švicarskom finansijskom institucijom, a sve u vezi s njihovim ulaganjem u fosilna goriva.

Protesti protiv Credit Suissea postali su međunarodna vijest u novembru 2018. godine nakon što je desetak mladih aktivista ušlo u podružnicu banke u Lozani odjeveno u tenisku opremu u znak protesta protiv švicarskog igrača.

Ulazak je poremetio svakodnevne usluge banke, a švicarski klimatski aktivisti pojavili su se nedavno na sudu nakon što su odbili platiti kaznu od 20.000 eura zbog izazivanja nereda.

Demonstranti tvrde da je Credit Suisse uložio milione u istragu fosilnih goriva, a na njihovom transparentu van sudnice pisalo je: “Credit Suisse uništava planetu. Roger, da li ih podržavaš?“.

Kampanja je također aktivna na platformama društvenih mreža s hashtagom #RogerWakeUpNow, koji se koristi za prikazivanje njihove poruke.

Greta je također dala podršku švicarskim demonstrantima prosljeđivanjem poruke na Twitteru, dok Federer još nije komentarisao ovu situaciju, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh