Ostali sportovi

Bjeloruska plivačica osuđena na 12 godina zatvora

Vlasnica dviju olimpijskih medalja, bjeloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia, osuđena je u odsutnosti na 12 godina zatvora u Bjelorusiji zbog “stvaranje ekstremističke formacije”, objavila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Aliaksandra Herasimenia - vijesti.ba

Herasimeniju (36), osvajačicu srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama (2012., 2016.), sud u Minsku proglasio je krivom, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici Viasna, u kojem se precizira da je suđenje počelo 19. prosinca.

Prema nevladinoj organizaciji, bivša plivačica, koji se povukla iz sporta 2019. i živi u egzilu, također je proglašena krivom za “pozivanje na sankcije Bjelorusiji” i “širenje lažnih informacija o događajima” u zemlji 2020. godine.

Te godine, tokom prosvjeda bez presedana protiv osporavanog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., Herasimenia je potpisala otvoreno pismo, zajedno s drugim bjeloruskim sportašima, pozivajući na “slobodne izbore”.

U procesu je stvorila Zakladu bjeloruske sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža financijsku i pravnu pomoć bjeloruskim sportašima, koji su na meti vlasti.

Bjeloruske vlasti to prepoznaju kao “ekstremističku formaciju”.

U travnju 2021. prodala je na aukciji svoju zlatnu medalju osvojenu na Svjetskom prvenstvu 2012. za 13.500 eura kako bi prikupila sredstva za potporu oporbenim sportašima.

Više od dvije godine bjeloruske vlasti provode neumornu represiju, a gotovo svi oporbenici su zatvoreni ili otjerani u egzil, piše Sportklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh