Ostali sportovi

BiH je na Olimpijadi u Pekingu, ipak, imala učesnika koji se kući vratio s medaljom

Bosanac Sead Čaušević je trener ski cross reprezentacije Kanade, a iz Pekinga se kući vratio sa srebrenom medaljom.

Kanadski tim u Pekingu - N1

Bh. predstavnici na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu ponovo su razočarali svojim nastupima, ali to ne znači da naša zemlja nije imala svog predstavnika koji se može pohvaliti uspjehom na Olimpijadu, piše Avaz.

Naime, Bosanac Sead Čaušević je trener ski cross reprezentacije Kanade, a iz Pekinga se kući vratio s medaljom, tako što je kanadska ski cross skijašica Marijel Tompson (Marielle Thompson) osvojila srebrenu medalju, nakon zlata koje je osvojila na Olimpijadi Sočiju.

Kanadska dominacija
Trener Čaušević je zadovoljan rezultatom.

– Marijel Tompson (Marielle Thompson) je osvojila srebrenu medalju svojim iskustvom i izvrsnim taktičkim skijanjem. Posebno smo zadovoljni što je to uspjela 11 mjeseci nakon rekonstrukcije ligamenata u desnom koljenu. Iako nismo odbranili zlato, ostale djevojke su napravile kanadsku dominaciju sa petim, šestim ili sedmim mjestom, rekao je Čaušević za “N1”, a potom dodao:

– U muškoj utrci nismo odbranili zlatnu iz 2018 (Brady Leman) i pored dobrih performansi nismo osvojili druge medalje. Muški “ski cross” je baš lavovska disciplina i bilo ko u prvih 20 može osvojiti medalju pa smo ipak zadovoljni sa šestim mjestom koje je zauzeo Brejdi Leman (Brady).

Kaže da je pratio i nastupe bosanskohercegovačkih skijaša u Pekingu.

– Imao sam priliku pratiti nastupe bh. takmičara Elvedine, Esme i Emira u Alpskom skijanju. Možda nisu ostvarili svoja očekivanja ali prijatno sam iznenađen njihovom spremnošću, motivacijom i borbom na stazi. Potencijal je tu pa ih trebamo potpuno podržati u njihovom treningu da poboljšaju sve aspekte njihove spremnosti za svjetski nivo natjecanja. Također grupu takmičara ispod naših najboljih treba podržati jer će ih oni gurati još više svojim radom i konkurencijom, tvrdi Čaušević.

Odlična organizacija
Čaušević je govorio i generalno o samoj Olimpijadi i njenoj organizaciji u Pekingu.

– Peking kao organizator Zimskih olimpijskih igara i njihov domaćin je održao sva takmičenja iznad svih očekivanja. Borilišta su bila vrhunski pripremljena i na svakom koraku su volonteri bili preljubazni i puni entuzijazma. Ovako uspješne Zimske olimpijske igre će bez sumnje imati veliki uticaj na stanovništvo. Već je objavljeno da od dodjele olimpijade do sada broj učesnika u zimskim sportovima se povećao za 300 miliona, a broj skijališta sa 5 na preko 500 u čitavoj državi, zaključio je Čaušević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh