Ostali sportovi

TUGA! Preminuo čuveni trostruki svjetski šampion

Ivan Kučirek, nekadašnji češki biciklistički reprezentativac, preminuo je u 75. godini.

Svijeća - Pregrada.info

Kučirek je bio trostruki svjetski šampion u tandemu koji je učestvovao tri puta na Olimpijskim igrama i čak četrnaest svjetskih prvenstava.

Rodom je iz Breclava, a odrastao je na biciklizmu u Brnu, gdje mu je trener Jaromir Žak pomogao da dođe na svjetsku scenu.

Sa 16 godina je osvojio prvu od jedanaest titula šampiona Češke u sprintu, a godinu dana kasnije plasirao se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara u Tokiju. prenosi Sport Novi

Najbolji rezultat u pojedinačnom sprintu postigao je 1971. godine u Varezeu, gdje je osvojio bronzanu medalju na Prvenstvu sveta, pošto je u polufinalu tijesno poražen od “kralja sprinta” Danijela Morelona.

Uz to, Kučirek je na kraju bogate karijere početkom osamdesetih osvojio tri titule prvaka svijeta u tandemima, zajedno s Pavelom Martinekom, s kojim je stigao i do dva srebrna. Pored toga, srebro je osvojio i s Milošem Jelinkom u tandemu, 1976. godine, piše Blic.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh