Ostali sportovi

Svjetska javnost očekuje spektakularno svečano otvorenje ZOI u Pekingu

Svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu bit će održano sutra na veličanstvenom nacionalnom stadionu “Ptičije gnijezdo”.

ZOI Peking - Reuters

Takmičenja su zvanično počela 4. februara, međutim svečanost otvorenja se tradicionalno održava nekoliko dana poslije.

Poznavajući bogatstvo i moć N.R. Kine, svjetska javnost očekuje da će svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara biti jednako impresivno i spektakularno kao i otvaranje Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine. Najmnogoljudnija zemlja svijeta tada je priredila najveći i najskuplji olimpijski spektakl za koji nije štedjela sredstva.

Glavni reditelj ove ceremonije je 71-godišnji Zhang Yimou, filmski reditelj koji je bio glavni tvorac ceremonije otvaranja na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, koji je i ovaj put obećao pravi spektakl.

Svečano otvorenje OI u Pekingu počinje u petak, 4. februara u 12.55 sati po našem vremenu.

Peking 2022. će biti veličanstveno okupljanje globalne sportske javnost s 2.900 sportista iz više od 90 zemalja i regija svijeta, što će ovu olimpijadu postaviti na tron zimskih olimpijskih događaja.

Prvi put u historiji na zimskoj Olimpijadi nastupit će Saudijska Arabija i Haiti. Obje zemlje će imati jednog takmičara u veleslalomu – bliskoistočnu zemlju će predstavljat Fayik Abdi a karipsku Richardson Viano.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na XXIV zimskoj olimpijadi sačinjavaju sportisti Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev. Njih predvodi pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine na čuvenom stadionu “Ptičije gnijezdo” imat Muzaferija i Nikolajev.

“Iza mene je najbolja sezona u karijeri, vozila sam sve utrke Svjetskog kupa, spremna sam, radujem se nastupu na Olimpijadi i pokušat ću da obradujem sve građane BiH dobrim rezultatima”, izjavila je najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija.

Skijaš Emir Lokmić se nada ulasku među 30 najboljih skijaša.

“Ako uspijem ući među 30 najboljih, a s obzirom na moj visok startni broj i pravilu da se drugom krugu startni brojevi okreću, mogao bih napasti stazu i pokazati svoje najbolje skijanje”, kazao je Lokmić.

Olimpijada u Pekingu će imati najizjednačeniji broj muških i ženskih sportista. Možda najimpresivniji podatak je spremnost Pekinga da u toku globalne pandemije koronavirusa prihvati svjetske olimpijske delegacije. Sportisti moraju biti u potpunosti vakcinisani, a borilišta su zatvorenog tipa kako bi se umanjili kontakti među učesnicima i eventualne zaraze.

Štafeta olimpijske baklje krenula je iz olimpijskog parka 2. februara, ali skraćenom rutom zbog epidemioloških mjera. Ona će proći kroz Peking, Yanqing i Zhangjiakou u provinciji Hebei.

Kina je za vrijeme izgradnje sportskih borilišta i pratećih objekata koristila ekološki prihvatljive tehnologije. Borilišta će biti napajana obnovljivom energijom, dok će za ledena borilišta biti korišteni prirodni sistemi zamrzavanja CO2 s mogućnošću 20 – postotne uštede potrošnje energije.

Šest borilišta je korišteno za vrijeme Ljetne olimpijade u Pekingu 2008. godine. Tu spada i nacionalni stadion “Ptičije gnijezdo”, gdje će igre biti otvorene i zatvorene, kao i “Vodena kocka”, gdje se održava takmičenje u curlingu.

Prema izjavama kineskih zvaničnika, više od 346 miliona Kineza učestvovalo je u zimskim aktivnostima, treninzima ili takmičenja, od 2015. godine kada je Peking zvanično dobio domaćinstvo Olimpijade.

Broj ledenih ploha u Kini od 2015. godine je povećan za 317 posto, a broj skijaških borilišta je porastao sa 568 na 803.

Igre su uzrokovale ogromna infrastrukturna ulaganja i unaprijedila živote miliona. Primjer je ubrzani razvoj brze željezničke pruge Peking – Zhangjiakou, koja će skratiti vrijem putovanja između ova dva grada sa tri na samo jedan sat prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh