Ostali sportovi

Lana Pudar na Svjetskom kupu i Europskom prvenstvu u plivanju u Rusiji

Nakon više od tri mjeseca natjecateljske pauze mostarska plivačica Lana Pudar opet se vraća u bazen te će nastupiti na Svjetskom kupu i Europskom prvenstvu u plivanju, koja će se održavati u ruskom gradu Kazanu.

Lana Pudar - Vijesti.ba

Prvo će u razdoblju od 28. do 30. listopada nastupiti na “2021 FINA Swimming World Cup” koji se održava u organizaciji Međunarodne plivačke federacije (FINA), a riječ je o natjecanju koje okuplja najbolje plivače svijeta. Ovogodišnja serija Svjetskog kupa organizira se u četiri grada, Berlinu, Budimpešti, Dohi, a zadnja stanica je Kazan, gdje će nastupiti i Pudar, priopćeno je iz Kluba vodenih sportova (KVS) “Orka”.

Na mitinzima Svjetskog kupa ove godine nastupile su neke od najboljih svjetskih plivačica, poput osvajačice zlatne medalje s Olimpijskih igara u Tokiju u disciplini 100m leptir Kanađanke Maggie MacNeil, te višestruke olimpijske i svjetske prvakinje Australke Emme McKeon, Nizozemke Ranomi Kromowidjojo, Australke Kyle Chalmers, te mnoge druge osvajačice europskih, svjetskih i olimpijskih odličja.

Nakon nastupa na Svjetskom kupu Pudar će u od 2. do 7. studenoga nastupiti na svom prvom seniorskom prvenstvu Europe u 25-metarskim bazenima, koje se također održava u ruskom gradu Kazanu.

Kao dio bosanskohercegovačke reprezentacije u kojoj su još i Emir Muratović, Nikola Bjelajac, Jovan Lekić i Adi Mešetović, Pudar će nastupiti u svoje najjače tri discipline 50, 100 i 200 metara leptir.

Glavna trenerica bh. reprezentacije na ovom prvenstvu je trenerica “Orke” iz Mostara, a ujedno i Lanina trenerica Alena Ćemalović.

Što se tiče očekivanja, Ćemalović naglašava da je još uvijek početak sezone, da su iza Lane veoma teški treninzi i da će oba navedena natjecanja odraditi iz punog treninga.

Poslije vrlo napornog i intenzivnog perioda od Laninog isplivavanja A olimpijske norme, europskog zlata, nastupa na Olimpijskim igrama, ali i nesretne ozljede noge koju je imala, morali smo se dobro odmoriti od plivanja i treninga. Iskreno, odmor joj je bio potreban više s psihičkog nego li s fizičkog aspekta, ipak je to bio vrlo intenzivan period za djevojčicu od svega 15 godina. Lana je upisala i prvi razred mostarske Druge gimnazije, tako da smo morali napraviti i novi raspored treninga, prilagoditi ga Laninim školskim obavezama i sve nam je to pomalo predstavljalo opterećenje, naročito jer smo opet dobar dio vremena zbog neadekvatnih uvjeta u svom gradu morali provesti na bazenima izvan Mostara“, kazala je Ćemalović.

Pudar je s pripremama za novu plivačku sezonu krenula početkom rujna.

Treninzi u prethodnom periodu bili su vrlo teški, tako da su ruke i noge još pomalo teške, ali to nikako ne znači da na ova natjecanja idemo rekreacijski. Sigurna sam da će Lana dati svoj maksimum, jer ona drugačije i ne zna plivati, te da će postići veoma dobre rezultate. Nastupi na ovim natjecanjima Lani će puno značiti za sve ono što je očekuje u narednom periodu“, istaknula je Ćemalović.

Dodala je kako Lanu do kraja godine čeka i nastup na svjetskom seniorskom prvenstvu koje će se održati u periodu od 16. do 23. prosinca u Abu Dhabiju (UAE).

Inače, Lana Pudar u ovoj godini postigla je fenomenalne rezultate postavši juniorska prvakinja i dvostruka viceprvakinja Europe, kao i prva plivačica iz BiH koja je isplivala A olimpijsku normu s kojom je, kao jedna od najmlađih plivačica, nastupila na ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh