Ostali sportovi

Završene Paraolimpijske igre u Tokiju, BiH se kući vraća s bronzom

Gašenjem paraolimpijskog plamena na Olimpijskom stadionu u Tokiju i službeno su završene 16. ljetne Paraolimpijske igre na kojima je nastupilo rekordnih 4.537 sportaša iz 162 zemlje među kojima i 16 bh. paraolimpijaca.

Završene Paraolimpijske igre u Tokiju - Screenshot

Bosanskohercegovački sportaši s invaliditetom nastupili su u četiri sporta, a bronzanu medalju osvojili su reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci.

Bile su to sasvim sigurno najposebnije POI u historiji. S godinom dana odgode zbog pandemije korona virusa, ipak su održane u nevjerovatnim uvjetima, bez gledalaca i uz stroge epidemiološke protokole, uz silna testiranja svih sudionika u gradu u kojem vlada izvanredno stanje zbog rekordnih brojki zaraženih korona virusom.

Međutim, nakon što su uspješno odrađene Olimpijske igre i Paraolimpijske su prošle bez većih problema. “Balon” je, uz sitne izuzetne , izdržao. Organizatori su objavili kako je od 1. jula na oko milion testova bilo je tek nešto više od 350 pozitivnih.

Tokio je tako ušao u historiji kao prvi grad na svijetu koji je dva puta održao ljetne OI i POI (1964, 2020).

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons je istaknuo kako su “tokijske Igre nadmašile sva očekivanja”.

“Bilo je fantastično, sportašima smo pružili sigurno okruženje, a istovremeno smo štitili i japansko stanovništva”, poručio je Parsons, 44-godišnji Brazilac kojem su ovo bile prve ljetne POI otkako je 2017. preuzeo IPC, piše SCsport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh