Ostali sportovi

Cliff diveri na šlaufima do startnih pozicija jurili niz hladnu Neretvu!

Prvom serijom takmičarskih skokova danas će početi Red Bull Cliff Diving takmičenje na Starom mostu. Takmičari su redoslijed kojim će skakati utvrdili pomoću jedne zabavne mostarske tradicije – poznate “Šlaufijade”.

Lucky Draw - Sulejman Omerbasic

“Lucky Draw” je aktivnost kojom uoči svakog Red Bull Cliff Diving takmičenja skakači određuje redoslijed nastupa. Uvijek je to neka zabavna aktivnost, često inspirisana lokalnom tradicijom.

U Mostaru je to ove godine bila poznata “Šlaufijada”, utrka u prelasku Neretve na šlaufu (najčešće od unutrašnje gume kamiona ili bagera). Start je bio nešto uzvodno od Starog mosta, a svaki šlauf nosio je po jednog skakača i skakačicu, koji su se pokušavali što prije domoći suprotne obale – veslajući nogama i rukama, gurajući šlauf, i na sve druge načine.

Lucky Draw photo Sulejman Omerbasić

“Bio je ovo jako zabavan žrijeb startnih pozicija. Krenuli smo u šlaufima od tačke uzvodno i utrkivali se naniže. Zaista se moglo vidjeti kako se u skakačima već budi takmičarski duh. Bilo je ovo stvarno zabavno iskustvo”, sretna je nakon “Šlaufijade” bila Australka Rhiannan Iffland, vlasnica četiri titule.

“Žrijeb je uvijek zabavan, svake godine radimo nešto drugo. Nekima je to važno. Mislim da mnogi ljudi ne vole skakati prvi, jer je pritisak veći. Neki vole skakati posljednji kako bi ostavili dobar dojam. No, meni je važna samo zabava”, rekao je osmostruki prvak Gary Hunt.

[caption id="attachment_868960" align="aligncenter" width="2560"] Red bullCliff Diving -Sulejman Omerbašić

“Kada je riječ o startnim pozicijama, na početku takmičarske karijere mislila sam: ‘Želim ovaj broj, želim onaj broj’. Sada se trudim da o tome ne razmišljam. Čekam da vidim kako će se sve odigrati i jednostavno uživam u zajedničkoj aktivnosti”, kaže Iffland.

[caption id="attachment_868961" align="aligncenter" width="2560"] Red Bull Cliff Diving _ Sulejman Omerbašić

Nakon što su se skakači jučer dobro zabavili na “Šlaufijadi”, danas popodne prvom serijom skokova počinje Red Bull Cliff Diving takmičenje u Mostaru. Posebnost ove godine jeste to da će se u prvoj seriji skakati direktno s luka Starog mosta, u znak poštovanja prema mostarskoj tradiciji skokova. Razlika je osjetna prvenstveno za muškarce, koji obično skaču sa znatno veće visine.

Cliff diveri su na jučerašnjem treningu imali priliku da iskuse kako izgleda skok direktno s mosta:

“Prvi skok je prošao dobro. Definitivno je teže skakati direktno s mosta. Odmah iza vas je ograda, nemate dovoljno prostora za stopala, tako da to pomalo utiče na vaš um i izbacuje vas iz ravnoteže. Ali, to je ono što volim kod ovog takmičenja”, rekao je branitelj titule Hunt.

Red Bull Cliff Diving / PR – Haber.ba

No, pravi test imat će danas, kada u 15h počne prva serija takmičarskih skokova.

Sutra će takmičari u drugoj seriji skakati sa platforme na mostu, visoke 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene). Na istim visinama održat će se i finalne serije u velikom finalu, u subotu 28. augusta od 15 sati. Finale će biti prenošeno direktno na Red Bull TV.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh