Ostali sportovi

Bh. plivač kažnjen zbog dopinga

Plivački savez Bosne i Hercegovine je Tahiroviću izrekao kaznu zabrane nastupanja i učestvovanja na takmičenjima u trajanju četiri mjeseca.

Plivanje - Ordinacija.vecernji.hr

Agencija za antidoping kontrolu BiH je od plivača Fatiha Tahirovića prikupila uzorak urina za doping kontrolu van takmičenja, te je tom prilikom u uzorku pronađena zabranjena supstanca “Vilanterol” koja se nalazi na Listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA) za 2020., u grupi “S3. Beta-2 agonisti”, zabranjenih na takmičenju i van takmičenja, prenosi “Fena”.

Plivački savez Bosne i Hercegovine je Tahiroviću izrekao kaznu zabrane nastupanja i učestvovanja na takmičenjima u trajanju četiri mjeseca.

Vilanterol je dugodjelujući muskarinski antagonist. Veže se na beta-2 receptore i uzrokuje opuštanje i širenje mišića u disajnim putevima, što omogućava lakše disanje. Ukoliko se primjenjuje redovno, vilanterol pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Također, poboljšava disanje i umanjuje pogoršanje simptoma kod bolesnika sa COPD – om (hronična opstruktivna plućna bolest) i astmom.

Agencija za antidoping kontrolu BiH uputila je apel sportistima koji koriste lijekove kao terapiju propisanu od nadležnog liječnika da obrate pažnju na važeću Listu zabranjenih sredstava (Službeni glasnik BiH broj 80/19), te podsjetila da su sportisti lično odgovorni za sve što unose u organizam.

S ciljem očuvanja zdravlja sportista i čistog sporta, Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u uslovima pandemije COVID-19 poduzima sve aktivnosti i mjere kako bi sportisti bili redovno testirani i time ispunili međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine preuzete ratificiranjem međunarodnih konvencija i Zakona o sportu u BiH – saopćeno je iz te agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh