Ostali sportovi

BiH: Džudista Harun Sadiković kažnjen zbog dopinga

Džudista Harun Sadiković iz Bihaća kažnjen je sa šest mjeseci zabrane takmičenja zbog pozitivnog doping testa na zabranjenu supstancu hidroklorotijazid, saopšteno je u ponedjeljak iz Agencije za antidoping kontrolu BiH (ADA), prenosi Anadolu Agency (AA).

Harun Sadikovi - Depo.ba

Osim zabrane takmičenja Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara 2020. godine, pa do dana stupanja odluke o zabrani takmičenja 23. aprila 2020, odlučio je Judo saveza Bosne i Hercegovine.

“U prikupljenom uzorku za doping kontrolu otkrivena je supstanca hidroklortijazid (hydrochlorothiazide) koja je na listi zabranjenih sredstava za 2020. godine svrstana u grupu ‘Diuretici i maskirni agensi’. Riječ je o supstanci koja se koristi za snižavanje krvnog pritiska. Također se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu“, pojašnjavaju iz ADA-e.

Uzimanjem spomenute supstance Sadiković je počinio kršenje člana Svjetskog antidoping kodeksa “prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste“.

Sadiković je pobjednik Evropskog kupa za seniore 2015. godine u Sarajevu i Celju, a osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom kupu u Rimu 2019.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh