Ostali sportovi

Habib Nurmagomedov pružio podršku Mesutu Özilu i ujgurskim muslimanima uz molitvu za pomoć braći

MMA borac Habib Nurmagomedov pridružio se veznjaku Arsenala Mesutu Özilu i pružio podršku ujgurskim muslimanima, što je vrlo aktuelna tema posljednjih dana.

Habib Nurmagomedov - Screenshot

Arsenalova zvijezda je na društvenim mrežama kritikovala Kinu zbog državnog terora nad ujgurskim muslimanima, a zbog svega toga napravio je veliki problem svom klubu te sebi lično, s obzirom na to da je u takav njegov govor naišao na veliko negodovanje Kineza.

Özil je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta bukvalno izbrisan s interneta pa njegovog imena i prezimena više nema na kineskom pretraživaču Baidu. Također, od vikenda Özil ne postoji ni na kineskim društvenim mrežama Weibo i Douyin koje su izbrisale njegove zvanične profile, a izbrisan je i iz online izdanja igrica FIFA i PES.

Arsenalov veznjak je miroljubive ujgurske muslimane nazvao “ratnicima koji se opiru progonu” te kritikovao Kinu zbog onoga što im radi, a muslimane širom svijeta zato što na teror reaguju šutnjom i nezainteresiranošću. Ubrzo je stigo i Habibov odgovor.

O Allahu, olakšaj našoj braći Ujgurima“, napisao je Habib na Instagramu.

Habib je jedan od rijetkih muslimana koji je tako pružio podršku Mesutu Özilu uslijed veliko pritiska koji je Kina izvršila na igrača Arsenala, a podsjećamo, Yaya Toure je nedavno rekao kako se Özil ne treba osvrtati na politiku, već samo na fudbal. Da li će se to negativno odraziti na njegovu popularost u Kini, kao što je to slučaj s Özilom, ostaje da se vidi, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh