Ostali sportovi

Tuka: Istina će izaći na vidjelo, sad ili za godinu…

Pobjeda Donavana Brazijera (Brazier) na Svjetskom prvenstvu u Dohi u disciplini 800 metara, ispred našeg Amela Tuke, stigla je nepuna 24 sata poslije suspenzije jednog od najboljih atletskih trenera i bivšeg izvrsnog maratonca Alberta Salazara.

Amel Tuka- Agencije

Vijest o suspenziji možda i ne bi bila previše interesantna da član trening-kampa “Nike Oregon Project” kontroverznog Salazara nije i sam Brazijer.

Salazar je dobio zabranu djelovanja u atletici na četiri godine, a vodio je još nekoliko izvrsnih takmičara koji su nastupili na šampionatu u Kataru, poput Holanđanke Sifan Hasan, koja je osvojila zlato na 10.000 metara.

Četiri godine

Antidoping agencija Sjedinjenih Američkih Država (USADA) optužila je Salazara za ozbiljne zloupotrebe kad je u pitanju doping.

Brazijer do sada nije dovođen u vezu s upotrebom nedozvoljenih sredstava u sportu, ali nakon ovoga je svaki sportista iz Salazarovog trening-kampa postao sumnjiv. Pogotovo što je, generalno, u američkoj atletici doping veoma prisutan.

Stoga možda i nije čudno da poslije pobjede u finalu rezultatom od minutu i 42,34 sekunde (novi rekord svjetskih prvenstava i novi američki rekord oboren poslije 34 godine) Brazijer nije spomenuo Salazara, već svog drugog trenera.

– Uspio sam ove godine sve složiti po željama i uz vodstvo trenera Pita Džulijena (Pete Julian) – izjavio je Brazijer.

Naravno, morao je američki trkač odgovarati i na pitanja o saradnji sa Salazarom.

Dio sistema

– Trening grupe koje vode Salazar i Džulijen nikad se nisu susretale. Naravno da sam imao kontakte sa Salazarom, ali mene nikad nije trenirao. Dio sam Salazarovog trening-kampa, ali sam atletičar Pita Džulijena. Vijest o suspenziji Salazara sam saznao kao i svi drugi – ispričao je Brazijer poslije utrke u Dohi.

U vezi sa svim tim novinari su za komentar pitali i Tuku, kao srebrenog u utrci u kojoj je Brazijer osvojio titulu svjetskog prvaka.

– Čestitao sam Brazijeru, mislim da treba sačekati istinu prije donošenja suda. A istina će izaći na vidjelo. Ako ne sad, onda za godinu ili dvije.

Nekad prođe deset godina. U svakom slučaju će se znati. Zaista se nadam da Brazijer nije dio tog sistema – izjavio je najbolji atletičar BiH i novi viceprvak svijeta.

Spas tražio u Međugorju

Salazar (62), nekadašnji američki državni rekorder u više dugoprugaških disciplina, pobožan je tip koji je dva puta hodočastio u Međugorje.

Priznao je da je u jednom momentu postao ovisnik o trčanju, te je mir tražio upravo u ovom svetištu.

– Mrzio sam trčanje. Zamišljao sam da imam povredu zbog koje ću izgubiti nogu- ispričao je Salazar, porijeklom Kubanac.

Dodao je da su ga spasili posjeta BiH i povratak Bogu, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh