Ostali sportovi

Država u kojoj svaki građanin dobije skoro 500 eura ako se bavi sportom

Luksemburg je država članica Evropske unije koja izdvaja najviše novca za sportsku rekreaciju svojih građana po glavi stanovnika, čak 492 eura, dok su Hrvatska i Bugarska sa 13 i 16 eura po osobi zemlje s najmanjim izdacima za rekreativne sadržaje, saopštio je Eurostat.

Luksemburg - Avaz.ba

Ured za statistiku EU naveo je da podaci iz 2017. godine ukazuju na to da su države, lokalne vlasti i socijalni sistemi Unije potrošile ukupno 51,3 milijarde eura na rekreaciju i sport.

Ocjenjujući potrošnju za sportske aktivnosti u odnosu na procent bruto domaćeg proizvoda, Mađarska je na vrhu tabele sa 2,5 posto BDP-a.

Hrvatska je i po ovom načinu mjerenja na začelju tabele s obzirom na to da za rekreaciju izdvaja skoro 0,2 posto domaćeg proizvoda.

Države koje su u eurozoni najviše izdvajale za organizaciju sportskih aktivnosti su, kao i prethodnih godina, skandinavske zemlje i države Beneluksa. Samo tri zemlje su izdvojile više od 200 eura po glavi stanovnika: Luksemburg, Švedska i Finska, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh