Ostali sportovi

Rekapitulacija sezone: Kako stoje stvari pred Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Mostar će 24. augusta po peti put ugostiti elitne svjetske skakače u vodu, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, čime još jedna uzbudljiva sezona ulazi u završnicu.

Red Bull Cliff Diving - PR/Haber.ba

Ova, 11. po redu sezona, donijela je čak tri novine u kalendaru. Nakon otvaranja na novoj lokaciji u El Nidu (Filipini), slijedilo je premijerno takmičenje u Dublinu (Irska), te dvije poznate stanice – Polignano a Mare (Italija) i Azori (Portugal). Peta destinacija ove godine bio je Bejrut (Libanon), takođe novitet. Mostar će 24. augusta ugostiti pretposljednje takmičenje, a završnica će biti održana u Bilbau (Španija).

Zanimljivo je da je čak na tri stanice (Dublin, Azori i Bejrut) raspored takmičenja mijenjan zbog teških vremenskih prilika, jakog vjetra, hladnoće ili visokih talasa. U Irskoj, gdje se u dva dana u luci Dún Laoghaire okupilo 145.000 gledalaca, temperatura je bila toliko niska da je odlučeno da skakači izvode isključivo lakše skokove, a rezultati takmičenja ne ulaze u ukupni poredak prvenstva.

Hunt i Iffland nezaustavljivi

No, ono što je definitivno obilježilo ovu sezone jeste apsolutna dominacija aktuelnih prvaka i prvakinje. Gary Hunt (Engleska) i Rhiannan Iffland (Australija) su usamljeni na vrhu tabele, oboje s po 800 bodova i identičnom prednošću u odnosu na drugoplasirane Jonathana Paredesa (Meksiko) i Yanu Nestsiaravu (Bjelorusija), koji su sakupili po 460 bodova. Treći u poretku muškaraca je Amerikanac Andy Jones (380 bodova), dok istu poziciju u konkurenciji žena zauzima Britanka Jessica Macaulay (430).

Iffland je ove godine zabilježila pobjede na svih pet dosadašnjih stanica, oborivši usput cijeli niz rekorda: za najduži niz pobjeda, najbolji rezultat na pojedinačnom takmičenju, najbolji rezultat za skok po slobodnom izboru, i najveći broj desetki za jedan skok.

Možda najveći izazov ove sezone za prvakinju će biti skokovi u Mostaru. U posljednje četiri godine, otkako nastupa u prvenstvu, zabilježila je barem po jednu pobjedu na svakoj lokaciji osim u Švicarskoj (2018) i na Starom mostu, koji je već tri godine za nju neosvojiva tvrđava.

Hunt ove sezone briljira, a kruna svega bio je ‘sveti gral’ cliff divinga: u Bejrutu je za skok dobio desetke od svih pet sudija, kao prvi skakač u historiji prvenstva. Trijumf mu je izmakao jedino u Dublinu, na takmičenju čiji se rezultati ne računaju u ukupnom poretku. Pobjedu mu je ‘ukrao’ Konstantin Popovici (Rumunija), za kojeg se činilo da je jedini u stanju ravnopravno parirati Huntu. Nažalost, Rumun je već na sljedećem takmičenju u Italiji na trivijalan način doživio povredu koja ga je izbacila iz stroja do kraja sezone: na treningu se okliznuo prilikom izlaska iz vode i slomio metatarzalnu kost u stopalu.

Spektakl na Starom mostu

Hunt i Iffland skoro da su osigurali titule, i upravo bi ih u Mostaru mogli zapečatiti. No, iako se ne čini baš vjerovatnim da će prosuti veliku prednost koju imaju, čuda se u sportu dešavaju, pa tako i u cliff divingu. Najbolje je to na svojoj koži osjetio upravo Hunt, koji je 2017. na šokantan način izgubio praktično osiguranu titulu nakon što je na završnom takmičenju u posljednjoj seriji izveo pogrešan skok, i naslov prvaka je otišao u ruke Jonathana Paredesa.

Kako god, jedno je sigurno: Mostarci će 24. augusta imati priliku da svjedoče još jednom sportskom spektaklu i uzbudljivom takmičenju, dok najbolji svjetski skakači i skakačice sa Starog mosta budu izvodili svoje nevjerovatne skokove koji uvijek iznova oduzimaju dah.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh