Ostali sportovi

Kup u Bugarskoj: Lana Pudar osvojila srebro i oborila državne rekorde

U periodu od 21.06. do 23.06. 2019. godine plivačka reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je u bugarskom gradu Burgasu na Mediteran Swimming – Comen Cup. Reprezentativka Lana Pudar iz Mostara, plivajući u konkurenciji godinu dana starijih djevojčica, osvojila je drugo mjesto.

Lana Pudar - N1

Lana Pudar je plivala u disciplini 100m delfin sa vremenom 1:01.76 osvojivši tako 724 boda a zlato joj je izmaklo za svega sedam stotinki. Ovim rezultatom oborila je državne rekorde u kategorijama djevojčica od 14 do 16 godina a ispunila je i A seniorsku normu, piše N1.

“Ovaj plasman je do sad najbolji plasman jednog takmičara iz Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju od osamostaljenja naše zemlje. Ilustarcije radi, ovaj rezultat je svega 9 stotinki slabiji od rezultata koji je Amina Kajtaz otplivala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prije tri godine. A riječ je o djevojčici koja ima svega 13 godina”, istakli su Kluba vodenih sportova Orka.

Iz kluba apeluju “na sve čiji je posao i obaveza briga o mladim talentovanim sportašima” da obezbijede finansijska sredstva kako bi joj olakšali učestvovanje na jakim međunarodnim takmičenjima.

Do sada, sve troškove snosili su njeni roditelji i klub no u budućnosti neće moći sami platiti potrebne pripreme u plivačkim centrima koji su potrebni za njen razvoj i uspješnu karijeru.

“Ovaj rezultat je svakao privukao pažnju plivačke javnosti širom regije, i neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko Lana i njeni roditelji uskoro dobiju ponudu neke druge države, koja će imati više sluha za njen dalji plivački razvoj, jer je riječ o plivačici koja ima ubjedljivo najbolje rezultate u svom uzrastu u svim državama bivše Jugoslavije, a i mnogo šire”, potrctali su iz Kluba.

Riječ je o jednom od najjačih plivačkih takmičenja u Evropi, za kadete i kadetkinje, (djevojčice 2005/2006 i dječaci 2003/2004) na kome je nastupilo 17 reprezentacija iz Evrope i zemalja Mediterana. Na ovom takmičenju osim Lane Pudar plivalo je još osam mladih plivača i plivačica iz Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh